Annonse
04:00 - 23. juli 2010

En e-bok er også en bok

Annonse

Denne uken meldte nettbokhandelen Amazon at de siste måned solgte nesten dobbelt så mange e-bøker som nye, innbundne bøker. Dette har de gjort ved å dumpe prisene, en e-bok koster nå en tredjedel av en innbundet bok. Men pocketboksalget er holdt utenfor tallene fra Amazon. Dette er etter alt å dømme fortsatt størst, så lenge det varer.

Bokbransjen står overfor en priskrig uten like. Amazons lesebrett Kindle (nå til nedsatt pris) slår tilbake mot Apples iPad, denne nye motedingsen alle drømmer om, men få har prøvd.

Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset sa til NRK at en priskrig på e-bøker vil ødelegge det han kaller «papirbokøkonomien». Men dette er ikke så galt, ettersom distribusjonsleddet, det vil si bokhandlerne i Norge, i dag tar halvparten av fortjenesten. Opphavsmennene, det vil si forfatterne, må nøye seg med rundt 15 prosent. Under ti prosent går til trykk. Når vi vet at forlagene eier alle de store bokhandlerne, er altså forholdet mellom Gyldendal-konsernet og forfatterne 75–15.

I den nye e-bokøkonomien er forfatteren hovedpersonen. Dernest kommer forlagsredaktøren, og til slutt en datamaskin (nettbokhandel) og en markedsfører. Du trenger ingen fysisk bokhandel. Likevel legger bransjen opp til at bokhandlerleddet skal få 30 prosent av inntektene! Tro det den som kan. Deretter får forfatterne 30 prosent av det som blir igjen. Hvis en e-bok koster 100 kroner, skal bokhandlerleddet altså ha 30 kroner. Forfatterne lar seg avspise med 30 prosent av de resterende 70, altså lusne 21 kroner. Det er hårreisende at bokhandlerne, som vil bli overflødige i e-bokalderen, fortsatt skal ha en tredjedel av en kake de ikke lenger er med på å bake. En nettbokhandel har jo bare en brøkdel av utgiftene til de fysiske bokhandlene.

Så galt kan det gå i en bransje preget av kartellvirksomhet (oversatt som handelssamarbeid) mellom de store forlagene og deres egne bokhandlerkjeder. Økonomieksemplet over gjelder for gjenbruk av titler. Det er de nye utgivelsene som forfatterne tjener mest penger på. For nye e-bokutgivelser er det ennå ikke avtalt hva forfatterne skal få. Vi anbefaler opphavsmennene å være langt mer offensive, og kreve 50 prosent royalty på førsteutgavene.

Den norske e-boksatsingen er lagt på is, mens Kulturdepartementet sammen med Finansdepartementet vurderer bransjens ønske om momsfritak. Dette ble i sin tid innført for å støtte opp om norsk skriftkultur. Og er det én tid denne trenger vern, må det være nå. Vi vil på det sterkeste oppfordre regjeringen til å opprettholde momsfritaket også for e-bøker. En bok er en bok, uansett format. Overprisede norske e-bøker gjør at den angloamerikanske dominansen vil skylle inn også over litteraturen. Den er allerede total på film- og musikkområdet.

Og imens posisjonerer de store seg: Apple, Amazon og etter hvert Google. Her trengs en kulturminister som tar grep, og sikrer litteraturen rammebetingelser som vil styrke norsk språk, ikke svekke det. Mer norsk på nett og på skjerm må være et prioritert område for en offensiv litteratur- og mediepolitikk i Norge.

AvdH

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse