Annonse
04:00 - 05. november 2010

Hjulvisp? Helt normalt

Annonse

«Vel anvendte lisenspenger, dessverre.» Det var konklusjonen i Vårt Lands anmeldelse av programserien Trekant, som hadde premiere på NRK3 denne uken. Programmet der tre ungdommer, to jenter og en gutt, skal bo sammen i en leilighet mens de får kurs av typen runke, oral og tantra, skapte telefonstorm i statskanalen før første sending.

De som protesterte, trodde antagelig at de tre unge samboerne skulle ha sex med hverandre, som i realitykonseptet Paradise Hotel. Programmet er imidlertid ikke laget for å provosere, men for å underholde og informere. Det er rett og slett «et folkeopplysningsprogram i moderne drakt», sier Håkon Moslet, Ung-redaktør i NRK. Og det er ganske underholdende å se på. Det skyldes særlig de tre programledernes forbløffende åpenhet og formidlingsvilje. Sitater som «jeg svelger, jeg … med et smil … etterpå … uff», er umiddelbare slagere i pinlighetssjangeren. De kjekke ungdommene slikker, suger og spriker med bena – hele tiden med buksene godt på. Hvis Paradise Hotel er Se og Hør, er Trekant Skavlan. Fnisete og sjarmerende nok, også for kristenfolket.

Vi er selvsagt for åpenhet og mot skam, men vi stiller oss likevel undrende til kanalens prektige begrunnelse for serien. Er seksualopplysningen virkelig det vi trenger mest nå? Hvilke tabuer er igjen å utfordre? Hvilke grenser er igjen å tøye? «Sex is dirty, if you’re lucky», blir det sagt. Men denne seksualiteten ligner mest på en gynekologisk undersøkelse.

Det begynte med Anne-Cath. Vestlys avsløring av historien om storken i en barnebok, og fortsatte med Trond Viggo. Dagbladets sexspalte fra 1970-tallet «Inge og Sten» huskes for klassikeren om hjulvispen. En innsender betrodde at han eller hun hadde fått slik sans for hjulvisp, uten å presisere nærmere hva den ble brukt til. De danske sexologene kunne uansett forsikre om at det var «helt normalt». Den seksualiserte offentligheten skjuler et avseksualisert samfunn. Jo ivrigere de statlige normaliseringskreftene arbeider for å erobre også dette området av privatlivet, jo mindre spillerom blir det til overs for individuell overskridelse. Seksuell praksis, i alle varianter, er ikke bare blitt «helt normalt». Det er dermed også blitt banalt. Ja, trivielt.

En negativ konsekvens av den offentlige sexfikseringen, er at mystikken punkteres. For all erotikk er også et mysterium. Hvis det skal være bryet verdt.

MKS

Forskningsfusk

Soria Moria II-erklæringen sier i klartekst at forskningsbevilgningene skulle økes. Nå viser det seg at statsbudsjettet for 2011 legger opp til reell nedgang på 30 milliarder kroner. Tora Aasland sier til Morgenbladet at dette ikke er et løftebrudd, hun er lojal mot Jens Stoltenberg. Det statsministeren må løse for seg selv er hvordan hans ambisjoner innenfor helse, eldre, tog og klima lar seg kombinere med defensiv forskning. Det er vanskelig å lande på månen med et uambisiøst forskningsbudsjett.

LL

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse