Aktuelt

Gratulerer, Afrika!

Fotball-VM i Sør-Afrika er over søndag. Vi kan fastslå at arrangementet er en suksess for vertslandet og for president Jacob Zuma. Det er all grunn til å gratulere Sør-Afrika, selv om laget deres ikke kom seg videre fra gruppespillet. Vi gratulerer samtidig Nelson Mandela, landsfaderen som fyller 92 år den 18. juli, og som først søndag avgjør om han er i form til å delta under finalen. Et bilde av Mandela som deler ut VM-trofeet til kapteinen på vinnerlaget, vil røre selv dem som nå har fått mer enn nok fotball.

Gratulasjonen går videre til de 17 av i alt 53 afrikanske stater som i år feirer 50 års uavhengighet fra europeiske kolonimakter. Blant dem er Nigeria og Den demokratiske republikken Kongo. Uavhengighetsbølgen rundt 1960 førte afrikanske land inn i bistandsepoken. Nå er de på full fart inn i en ny æra, preget av selvbevissthet og økonomisk vekst. Hovedaktørene i denne epoken er gatesmarte og stadig bedre utdannede afrikanere som fnyser av egne, udugelige ledere, og som, akkurat som i europeiske land etter opplysningstiden, vil tvinge frem reformer og respekt for menneskerettighetene.

Riktignok løper disse aktørene ofte en stor risiko. Som den 46 år gamle menneskerettighetsaktivisten Floribert Chebeya i DR Kongo. Han ble henrettet, trolig av politiet, i Kinshasa 1. juni i år. Drapet kastet mørke skygger over landets uavhengighetsfeiring en måned senere, da president Joseph Kabila i jubileumstalen tok til orde for en «moralsk revolusjon».

I Kongo er det nok av eksempler på at Afrika har en lang vei å gå. Men det hadde da også Norge da grunnloven ble vedtatt i 1814 og folkeflertallet levde i fattigdom. Vi brukte 150 år på å bli et land med like muligheter for alle. Kongos grunnlov er bare fire år gammel, og landets utfordringer er større enn de Norge hadde på sin vei mot uavhengighet i 1905.

Men så er det mange positive tegn. I Sierra Leones hovedstad Freetown, kjent for borgerkrig, vold og korrupsjon, gjennomfører borgermester Herbert George-Williams en stille revolusjon ved å innføre et skattesystem det er mulig å håndtere i et land med svak infrastruktur. Penger samles inn ved markedsboder og fra dør til dør, og raskt etter kommer belønningen i form av rent vann og gatelys. I Sierra Leone, som i Burundi, Etiopia og flere andre afrikanske land, er det ikke vanskelig å finne mennesker som George-Williams, som insisterer på at Afrikas fremtid ligger i deres egne hender, ikke i bistandsgivernes, og som tar ansvar.

Hva kan så vi gjøre? Den som har ferieuker til gode, kan for eksempel reise til et afrikansk land. I Vest-Afrika kan en oppdage den fantastiske skulptur- og maskekunsten som inspirerte Picasso. I den sørafrikanske Krugerparken og i Tanzanias Serengeti finnes enestående naturopplevelser. Reiseplanleggingen kan skje til nedlastet musikk fra Kongos Lokua Kanza eller Malis Rokia Traoré. 25 år etter Live Aid er det på høy tid å erkjenne at de pengene vi legger igjen hos lokale forretningsfolk i afrikansk turistindustri er mer verdt enn almisser. Det handler om verdighet og gjensidig respekt.

TG

Mer fra Aktuelt