Aktuelt

Fisk viktigere enn olje

«Debattutfordringen har snudd. Det er ikke lenger vi som har den tunge jobben,» hevdet forskningsdirektør Ole Arve Misund i Havforskningsinstituttet, da han deltok på en politisk «festspilldialog» under Festspillene i Nord-Norge onsdag. Misund mener Deepwater Horizon-ulykken har fått oss til å se alvorligere på risikoen for en oljekatastrofe i nordområdene. Risiko defineres som et produkt av sannsynlighet og konsekvens. Selv om sannsynligheten er liten, kan konsekvensene være katastrofale når det usannsynlige skjer, slik det har skjedd og fortsatt skjer i Mexico-gulfen etter mer enn to måneder. Risikoen er altså ikke ubetydelig.

Og vi ser for oss hele kysten mellom Bodø og Tromsø dekket av olje, om en tilsvarende ulykke hadde skjedd i nord. Tidevannsstrømmene ville ført oljesølet inn i alle fjorder og hvert et sund. Derfor lytter vi ekstra til de statlige havforskerne, når de kommer med sin klare anbefaling: «Ingen petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.» Hvorfor? Fordi utenfor disse områdene finnes selve arnestedet for de store fiskebestandene i Barentshavet, særlig den store bestanden av nordøstarktisk torsk. Og hyse og sei. Myndighetene anbefaler for 2011 en rekordhøy fiskekvote på 700 000 tonn. Det er et anselig matfat.

Fiskebestanden fra Barentshavet kommer til de kystnære områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja for å gyte om våren. Av hensyn til den årlige fornyelsen av bestanden, mener Havforskningsinstituttet at områdene må være unntatt fra oljevirksomhet. Dette er fødestua for skreien. Og også de kystnære Møreblokkene. Der finnes silda. For øvrig er havforskerne ikke motstandere av oljeutvinning i Nordsjøen, Norskehavet og de isfrie områdene av Barentshavet.

Onsdag utlyste regjeringen 94 nye leteblokker i Norskehavet og Barentshavet. Regjeringen har lyttet fint lite Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Klima- og forurensningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning. Disse statlige faginstansene har frarådet åpning i 33 av de 94 områdene som nå utlyses.

Opprinnelig foreslo oljeminister Terje Riis-Johansen 100 blokker, men seks ble tatt ut etter høringsrunden. Fire av disse ligger tettest på Lofoten. Ministeren understreket at det ikke er automatikk i at det som blir utlyst blir tildelt, og viser til at tildelingsprosentene i tidligere prosesser har ligget på mellom 40 og 80 prosent. De vil ta inn over seg erfaringene fra Mexico før konsesjon blir avgjort på de dypeste blokkene, de som er på drøyt 2000 meter under havet.

«Ministeren går på autopilot for oljenæringen,» hevdet Venstres Trine Skei Grande. Mens SV fremstilte seks færre leteblokker som en seier. Partiet mener at utlysningene øker mulighetene for at de såkalte Nordland 6 og 7 og Troms 2 – områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja – blir vernet. Den kampen står i høst og i vår. Vi støtter vern nå og i overskuelig fremtid. I tusen år har torsken vært vår viktigste eksportvare. Oljen er en parentes i et større perspektiv. Fisk er viktigere enn olje.

AvdH

Mer fra Aktuelt