Aktuelt

Ugudelige kristne

Enhver mobilisering til økt valgdeltagelse er av det gode. Derfor fortjener Norge I DAGs redaktør Bjarte Ystebø honnør for sitt forsøk på å mobilisere kristne velgere til urnene den 14. september. Målet er å kaste det de kaller den rødgrønne «avkristningsregjeringen», og erstatte den med en borgerlig regjering. Ystebø hevder at de kristne kan spille samme rolle i norsk politikk som i amerikansk politikk. Det tviler vi på. For der konservative kristne flokker seg rundt Republikanerne i USA, er norske kristne er langt mer broket forsamling. Derfor er det ikke så rent lite frekt av Ystebø & co å kalle sin Frp/KrF-kampanje for Kristenfolket.no, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Denne kampanjen fremstiller det som om to av de viktigste sakene før valget handler om å forsvare Israels sikkerhetsmur på Vestbredden og å flytte Norges ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Det er temmelig obskurt. Da vil nok en annen kampsak, omkamp om ekteskapsloven, treffe dypere og bredere hos kristne velgere.

NRK har i år valgt å satse på seriøse, ordentlige debatter. Denne uken møttes blant annet Bjarte Ystebø og kirkeminister Trond Giske. Det ble en god verdidebatt, som anskueliggjorde hva som nå egentlig kan kalles kristne verdier.

Trond Giske sa følgende: «Jeg synes det er rart at du setter kampen mot ekteskapsloven høyere enn kampen for trygg eldreomsorg, kampen for bistand, kampen mot klimaødeleggelser eller kampen for et rettferdig samfunn. Det vil jeg tro var, i hvert fall fra mitt kristne hjerte, var mer nærliggende kamper å kjempe.»

Slik taler altså Trond Giske, ut fra sitt kristne hjerte. Er han en hykler? Er han en like troverdig kristen som Ystebø? Svaret er at dette er helt irrelevant, så lenge de rødgrønne fører en mer rettferdig politikk enn partiene Ystebø agiterer for.

I Brevet til filipperne (i Bibelen, altså) har apostelen Paulus en original betraktning fra fengselet der han sitter. Han konstaterer at det finnes noen som forkynner det gode budskap av misunnelse og stridslyst, men andre forkynner av god vilje. «Men hva gjør det? Kristus blir forkynt i alle fall, enten det skjer med baktanker eller i oppriktighet, og det er jeg glad for.»

Den viktigste kristne verdien er nestekjærlighet og likeverd, samt de fattigstes forrang. Vi tror Bjarte Ystebø & co gjør en stor feil når de mener at Frp vil gjøre Norge til et mindre gudløst samfunn. I den økonomiske fordelingspolitikken representerer «gudløse» politikere på venstresiden flere kristne verdier enn liberalistene i Frp. Moral- og verdispørsmål er i mindre grad politiske spørsmål enn økonomi og fordeling. Kristne burde derfor heller stemme på SV og Ap enn Frp og KrF.

Trond Giske inviterte i sin tid KrF til et formelt samarbeid i Stortinget, med tanke på regjeringsdeltagelse på sikt. De burde ta opp igjen disse sonderingene. Det er fortsatt tre uker igjen til valget.

AvdH

Mer fra Aktuelt