Aktuelt

Naiv tillit til FN

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Oslo søndag. FN-ambassadør Mona Juul beskriver ham som en «konturløs generalsekretær med lite karisma» i et hemmelig notat lekket til Aftenposten.

Juuls krasse kritikk av sørkoreanske Ban bifalles av de fleste som kjenner FN-systemet. For oss i Norge bør hennes notat være en påminnelse om realitetene i FN. Organisasjonen har, med unntak av svenske Dag Hammarskjöld, aldri hatt en sterk leder. Norgesfavoritten Kofi Annans autoritet var mest symbolsk, ikke realpolitisk. Han var sterkt mislikt i Washington i hele George W. Bushs presidentperiode, og da er det grenser for hva man får til fra 38. etasje i FN-bygget ved East River i New York.

Ban Ki-moon er et produkt av Bush-epokens mistro til FN. USA og de to andre store vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, Kina og Russland, så seg tjent med en lite brysom generalsekretær, og samlet seg om den keitete Ban. FN blir aldri sterkere enn vetomaktene vil. Derfor blir heller aldri russiske menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia eller kinesisk maktmisbruk i Xinjiang-provinsen fordømt i FNs sikkerhetsråd, mens overgrep i Afrika blir påpekt stadig vekk.

En undersøkelse utført av European Social Survey i 20 europeiske land, viste i 2005 at 78,2 prosent av den norske befolkningen stoler på FN. Snittet i Europa var 44,4 prosent. Dette gjenspeiler en naiv norsk holdning til FN som skyldes at våre politikere, uansett parti, aldri har problematisert FNs rolle. I stedet har de økt bevilgningene til organisasjonen hvert eneste år.

Norges rause støtte gir en slags makt, men etterlater seg også et inntrykk av en ukritisk småstat som kjøper seg innflytelse. Juul-lekkasjen veier opp for dette inntrykket. Men det hadde vært bedre med en åpen og tydelig kritikk av FNs mange mangler.

TG

Tom mage, klar tanke

Vi er inne i ramadan. Her er noen gode råd for den som vil prøve noen dager, eller må gjennomføre hele fasten: Ramadan renser kroppen og beriker folk, åndelig eller intellektuelt. Ikke vær redd for akutt hungeranfall, du føler bare slik mange gjør i andre land.

Spis gjerne et solid måltid før soloppgang. Drikk massevis av vann. Tenk på ting du egentlig kan unnvære – og dropp det, for en stakket stund.

Styr ditt temperament, og unngå anstrengende fysisk aktivitet. Skygg også unna passiviserende underholdningsprogrammer på tv. Fyll stillheten som oppstår med næring for sjelen. Be eller mediter, om det er det du vil. Les poesi, eller en av de bøkene du lenge har tenkt på. Reflekter så over innholdet av disse fremragende frukter av den menneskelige tanke.

AvdH

Mer fra Aktuelt