Aktuelt

Black man

Barack Obama viste en hel verden sine bånd til den afro-amerikanske borgerrettsbevegelsen, da han lot pastor Joseph Lowery få det siste ordet under presidentinnsettelsen. 87 år gamle Lowery stjal showet ved å fremføre en hel liten soul/gospel-forestilling – uten å synge en note. Vi så ham så vidt rekke hodet opp bak talerstolen for å velsigne den nye presidenten. Han åpnet med et langt sitat fra den 109 år gamle hymnen «Lift Every Voice and Sing», også kalt «de svartes nasjonalsang» i USA. Han ba om å få se slutten på en æra av grådighet og korrupsjon. Og han avsluttet hjertevarmt og ironisk med en subtil omskrivning av countryblues-låten «Get Back (Black, Brown and White)», skrevet i Chicago i 1951 av protestsangeren Big Bill Broonzy (vel verdt å søke opp på YouTube, for å bli minnet om hva de sang i 1964 og 1965, Rosa Parks og de andre demonstrantene i Montgomery, Alabama, før det ble lik stemmerett for alle i de amerikanske sørstatene).

Det var et historisk øyeblikk på Capitol Hill da Lowery avsluttet:

We ask You to help us work for that day

when black will not be asked to get in back,

when brown can stick around,

when yellow will be mellow,

when the red man can get ahead, man;

and when white will embrace what is right.

Lowerys muntre rim ble en alvorlig påminnelse om at det ikke er mer enn en mannsalder siden amerikanske stater segregerte borgerne sine, og om den modige generasjonen av svarte forkjempere før Obama. Men også om den elendige livssituasjonen for dagens fattige og fengslede svarte i USA.

Den selvsamme pastor Lowery var på 1960-tallet Martin Luther Kings medarbeider. Han talte under enken Coretta Scott Kings begravelse i 2006, der han kritiserte president Bush ansikt til ansikt, angrep Irak-krigen og forsvarte USAs millioner fattige. Det ble av noen ansett som «upassende», men ikke av Corettas familie.

Obama er naturligvis hele USAs president, «et lappeteppe av ulike kulturer», «en nasjon av kristne, muslimer, jøder, hinduer og ikke-troende». Vi kommer helt sikkert til å bli skuffet over USAs politikk også i fremtiden, men akkurat i dag er vi glad for at USA har fått en musikalsk president med den moralske bagasjen vi merket tirsdag.

Vi har spilt Stevie Wonders «Black Man», Sam Cookes «A Change is Gonna Come» og James Browns «Say it loud (I’m Black and I’m Proud)» i redaksjonslokalene denne uken. Og vi kjenner oss aldri så lite svarte i sjelen, i hvert fall fikk tirsdagen oss til å skimte noe av den enorme gleden og stoltheten og forventningen mange kjenner i USA. I Norge kan vi nå lære av USAs beste verdier, og av den nye presidentens vektlegging av det flerkulturelle som en styrke. Vi gleder oss til å overvære den første statsministeren med pakistansk bakgrunn komme ut på Slottsplassen i Oslo. Når vil det skje?

AvdH

Mer fra Aktuelt