Annonse
04:00 - 26. september 2008

Kakseøkonomiens fall

Annonse

Sammenbruddet i USAs boligmarked startet en epoke av sjokk og vantro. For boligeierne, som satt på langt mindre verdier enn de trodde. For bankene, som hadde lånt ut penger til mennesker som neppe burde lånt, og for et finansieringssystem som pakket mer eller mindre betalbare lånekontrakter sammen i uoversiktlige bunker og kalte det penger.

De føderale myndighetene har gått inn og reddet flere finansinstitusjoner for å hindre et ras av dominobrikker, men noen har rast likevel, og kjekkasene i investeringsbankene har gitt opp sin status og med halen mellom bena latt seg redde av den ellers så utskjelte staten. Det er forståelig at finansminister Kristin Halvorsen og andre med et mer statsvennlig økonomisk syn smiler litt.

Riktignok er det lettere å le når man er norsk og har mengder av olje og penger som sagflis. Men det er sikkert også deilig å kunne si velkommen etter til amerikanerne, som nå tar mange av de grepene regjeringen Brundtland tok etter krakket i 1987. Einar Førdes replikk om at vi alle er sosialdemokrater har fått et overraskende bredt dekningsområde, elegant påpekt av blant andre denne avis’ spaltist Gudmund Hernes.

Dybden i krisen blir stadig tydeligere. Flere og flere statsbanker samarbeider med USAs Federal Reserve for å holde den gamle dollarsentrerte økonomiverdenen oppe. «Ønsker norsk kronemarked» er bare en liten artikkel i en fjern norsk avis, og handler om å unngå den smitten fra det amerikanske til det norske pengemarkedet som dollarbruken gir. Men hva hvis slike ideer virkelig tok av? Flere av USAs fremste økonomer har påpekt at mye av nasjonens velstand bygger på at verden benytter dollar i sine transaksjoner. En virkelig svikt i troen på USAs evne til å rydde opp er med andre ord noe Washington rett og slett ikke har råd til.

Men er det derfor Republikanernes presidentkandidat John McCain har suspendert valgkampen sin og foreslått å utsette presidentdebattene? Han vil brette opp skjorteermene og delta i Senatets arbeid med krisepakker, og han ber senatskollega Barack Obama gjøre det samme i god, gammel dugnadsstil. Venstresiden er ikke imponert. Hvorfor avblåse valgkampen på grunn av den økonomiske krisen når den økonomiske krisen burde vært valgkampens hovedsak? Hvorfor skal presidentkandidatene stikke seg bort i Kongressen nå?

Flere liberale kommentatorer mener at McCains kampanje bare prøver å lage sound and fury for å ta oppmerksomheten bort fra at krisen er resultatet av en republikansk økonomisk politikk hvor all privat velstandsvekst er gått til forbruk blant de aller rikeste. I sin bok av fjoråret, The Conscience of a Liberal, stilte økonomen og forfatteren Paul Krugman spørsmål om konsekvensene av at den nedre middelklasse og arbeiderklassen i årevis ikke har fått noe av velstandsøkningen. Det er fristende å si at svaret er at de til slutt ikke kunne skaffe seg lån de hadde råd til å betale. Vi tror den amerikanske venstresiden har rett: Dette er en sak Republikanerne ikke vil ha mye offentlig samtale om. Men det er noe USA må gjøre noe med.

LM

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse