Aktuelt

Fredsprisen til Hu Jia

Autokratiske kapitalistiske stater fremstår for tiden som verdens mest fremgangsrike. De skarpeste hodene, den spektakulære arkitekturen, den raskeste økonomiske veksten og mange av de mest avanserte teknologiske løsningene utvikles i dag i autoritære stater. For en stor andel av verdens ledere er Vladimir Putins visdom og den kinesiske utviklingsmodellen mer forlokkende enn liberalt demokrati.

I dagens avis (side 14-15) kan vi lese at Francis Fukuyama, som på 1990-tallet spådde «historiens slutt», nå mener at «de autoritære systemene vil vokse seg sterkere». Vi merker oss også at forfatter/journalist Thomas Friedman, som for få år siden skrev om «globalution», nå er mer opptatt av «the first law of petropolitics». Tanken om globaliseringens uunngåelige demokratiske frelse, er erstattet av tesen om råvareøkonomiens like uunngåelige gravitasjon mot diktatur.

Påstanden om diktatorenes høysesong kan diskuteres, men for liberale demokratier er utviklingen et dilemma. De ser sin økonomiske posisjon truet, og fristes av diktatorspillet. Hvis vestlige selskaper (for eksempel StatoilHydro) ikke vinner kontrakter i Turkmenistan, kan avtalene heller gå til kinesiske og russiske selskaper. Geopolitikk står mot etikk. Vil vestlig engasjement gi åpenhet over tid, eller er det petropolitikken som vil virke? Snakk om OL-boikott mistet raskt brodden, da noen kom på at vi alle gikk i kinesiske klær.

Nobelkomiteen, som 10. oktober offentliggjør årets fredsprisvinner, er fritatt fra dette spillet (selv om Kina signaliserer at nobelpolitikk vil påvirke forholdet til Norge). Prio-direktør Stein Tønnesson har spekulert i Hu Jias kandidatur, siden fredsprisseremonien faller sammen med 60-årsdagen for FNs menneskerettighetserklæring. Hu er 35 år. Han er AIDS- og miljøaktivist, og spredte informasjon om kinesiske protester og bondeopprør. I april ble han dømt til tre og et halvt års fengsel for «å undergrave statsmakten og det sosialistiske systemet». Kona til Hu Jia heter Zheng Jinyan. Hun er 25 år. Hun er blogger og menneskerettighetsaktivist, og sitter i husarrest. Dagen før OL forsvant hun plutselig, og dukket ikke opp igjen før OL-pressekorpset var reist hjem. De har en datter som er to år.

Vi anerkjenner at en slik fredspris vil kunne oppfattes som en klissete omfavnelse fra Vesten. I Kina vil den kommuniseres som en fornærmelse mot det kinesiske folk. Den kan også gi større kinesisk avstandtagen til Vesten. På den annen side vil en fredspris løfte Hu Jia og Zheng Jinyan til global heltestatus. De representerer en ny generasjon kinesere, og de står for en idé. Fred handler også om å skape heltebilder, slik Nobelkomiteen gjorde Aung San Suu Kyi til et globalt symbol for kampen mot undertrykkelse i Burma. En fredspris til Hu Jia vil forlenges til alle kinesiske dissidenter, og deres rett til å kjempe for det de tror på. I møte med diktaturets uimotståelige økonomiske sjarm, trengs symboler og helter som minner om dets egentlige natur.

SIMS

Mer fra Aktuelt