Aktuelt

Abid og Akhtar i vinden

Frykten for økt innvandring er ubegrunnet, heter det i en ny rapport fra OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i verdens rikeste land. OECDs generalsekretær Angel Gurria anbefalte torsdag åpnere grenser og økt innvandring, både av faglært og ufaglærte mennesker. Han karakteriserte det som ineffektivt å importere korttidsarbeidskraft om igjen og om igjen – og konstaterte at migrasjonen allerede har endret verden slik vi kjenner den.

Men her på berget våkner vi samme uke til Dagsnytt-meldingen om at nasjonen risikerer å få et blendahvitt storting etter valget i 2009. Ingen partier har så langt tatt sjansen på å nominere en nordmann med innvandrerbakgrunn på sikker plass. Og dette i et land der snart en av ti nordmenn har minoritetsbakgrunn. Hva sier dette om oss?

Det sier noe om et demokratisk underskudd som ingen partier kan være bekjent av. En nasjonalforsamling som skal representere folket, kan selvsagt ikke være kritthvit.

Vi holder en knapp på Akhtar Chaudhry, og håper han blir plassert på sikker plass i Oslo SV. Det er også grunn til å merke seg, med en viss forventning, at Abid Raja har stilt seg til disposisjon for Akershus Venstre. «Tiden for innvandreralibier er over, jeg trengs i norsk politikk!» sier Raja til Klassekampen, med kledelig beskjedenhet.

Raja hevder at få norske politikere har svak kunnskap og interesse for innvandrings- og integreringspolitikk, og sier rett ut at han vil ha dette som sitt hovedfokus som politiker. Han er dypt kritisk til regjeringens varslede innstramming av asyl- og flyktningpolitikken, og feller følgende dom over de rød-grønne: «Jeg synes det er synd at man ikke er tro mot sine verdier. Jeg opplever at Arbeiderpartiet kaster seg på populistiske forslag.»

All ære til dem som kjemper for å avsløre kjønnslemlestelser og kvinneundertrykking, uansett om de stemmer Frp. Men fy skam på dem som bruker dette til å komme med grove generaliseringer og grumsete stigmatisering av hele befolkningsgrupper. Allerede nå er Norge i ferd med å ta en dansk vending, som vi dokumenterer i ukens hovedoppslag. Det er nok å minne om Siv Jensens famøse uttalelse til TV2 om at «innvandrere misbruker trygdesystemet, og barna deres blir slått og omskåret».

Det blåser nye vinder over landet, og heller ikke Jens Stoltenbergs værhanedreining sist uke er mye å være stolt av. Men vi merket oss Kristin Halvorsens nye strategi i fjernsynsdebatten med Siv Jensen: konkrete imøtegåelser og en praktisk og pragmatisk integreringspolitikk med fokus på barn og kvinner. Hun har helt rett i at kontantstøtten er blitt en av de viktigste hindringene for integrering: Mange barn kommer ikke i barnehagen, og mange kvinner blir isolert i hjemmet.

Det gjelder fortsatt å ta imot og ta i bruk mennesker i Norge.

AvdH

Mer fra Aktuelt