Aktuelt

Truede språk

Kampen for morsmålet i Norge er forbundet med nasjonal selvhevdelse i en historisk situasjon, der det norsk-danske embetsspråket sto som motsetning til det norske. Nynorsk er derfor en politisk sak, bokmål er det ennå ikke.

Ressursene som er satt av til de to store ordbokprosjektene Det norske akademis store ordbok, en deskriptiv ordbok for riksmål og moderne bokmål, og nynorsk- og dialektprosjektet Norsk ordbok, illustrerer poenget.

20 ganger flere årsverk er knyttet til det siste enn det første prosjektet, som er avhengig av frivillig innsats for å holde det gående. Selv om de to prosjektene ikke kan sammenlignes direkte – bokmålsordboken er en revisjon, mens nynorskordboken skrives på nytt – virker ressursfordelingen underlig. Man tenker på gammeldags vis at det bare er nynorsken som trenger statsstøtte.

Det betyr ikke at staten må la være å støtte nynorsken. Saken er at alle argumentene som tradisjonelt er blitt brukt for nynorsken, nå også kan brukes om bokmålet.

Omsorgen for bokmålet springer ut av en reell bekymring. Favoriseringen av engelsk i alt fra popkultur og navngiving av forbruksvarer til akademisk publiseringsspråk, bidrar sterkt til at ikke bare norsk, men alle nasjonale språk er under press. Som et lite nasjonalspråk er selvsagt norsk mer truet enn noen gang tidligere.

Den skjeve fordelingen mellom nynorsk og bokmål i Norge, skyldes nynorskens tradisjonelle status som minoritetsspråk. Det er ikke nynorskens status som må korrigeres, men bokmålets. Til tross for at bokmål i dag er skriftspråket for 90 prosent av befolkningen i Norge, er det på høy tid å behandle også bokmålet som et minoritetsspråk.

I dagens situasjon virker det ikke bare foreldet, men også narraktig å bruke bokmålets status som majoritetsspråk som argument for at bokmålsprosjektet er en mindre verdig trengende enn nynorskprosjektet.

Norge er et rikt land og vi kan koste på oss en Oxford Dictionary for et språk bare ti prosent av befolkningen bruker. Det vi ikke har råd til, er å la være å lage et tilsvarende verk for det språket de fleste benytter.

Hvis vi ikke kan redde majoritetsspråket, kan vi i alle fall ikke gjøre oss forhåpninger om å bevare det språklige mangfoldet innad i Norge. Å la nynorsken fronte kampen for det norske språket, vil være det samme som å gi opp.

Nynorskens rolle som forvalter av tradisjonelle motkulturelle verdier som tilhørighet, identitet og autentisitet, er fortsatt gyldig innenfor en nasjonal kontekst. I en globalisert virkelighet er det bokmålet som representerer disse verdiene. I kampen for morsmålet finnes det ikke noe annet fellesskap mellom bokmålet og nynorsken enn felles skjebne og felles trøst.

MKS

Mer fra Aktuelt