Annonse
04:00 - 15. juni 2007

Litt dum­me­re og litt nor­ske­re med RiksTV

Annonse

Og vi som en gang trodde at digitalt fjernsyn skulle føre til større valgfrihet for den enkelte tv-seer. Det ville vært moderne. Isteden presenteres nå det nye riksdekkende bakkenettet som en norsk-amerikansk blanding av nyheter og underholdning. Ute er CNN og Eurosport. Inne er Disney og Discovery. Borte er svenske STV1 og 2. Og hva skal folk flest med BBC World så lenge vi har TV 2 Nyhetskanalen? «Vi mener kort og godt at kanalene vi nå tilbyr er de beste,» sier administrerende direktør i RiksTV i ukens avis, før han ublutt påstår at kvalitet handler om popularitet.

Men at Nyhetskanalen har flere norske seere enn BBC World, gjør jo ikke TV 2 bedre enn BBC. Derimot vil Nyhetskanalen sikkert dekke manges behov. Og dette er altså kriteriet til RiksTV. «Behov foreligger ikke, behov skapes,» skrev Jens Bjørneboe i skuespillet Dongery. Alle som jobber i reklame og kommersielt fjernsyn vet at «behov» ikke er en fast størrelse. Men det visste også de som en gang mente at fjernsyn skulle handle om folkeopplysning og nyhetsformidling.

RiksTVs kanalpakke handler ikke bare om seernes behov, men like mye om eiernes. Men konsesjonen understreker at kanalene skal velges på objektivt grunnlag, og at eierne skal holde en armlengdes avstand til innholdet. Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet har allerede varslet at de sammen med Medietilsynet og Konkurransetilsynet vil granske et mulig samrøre mellom distributøren RiksTV og den kombinerte eieren og innholdsleverandøren TV 2, som kontrollerer fire av de tolv kanalene RiksTV tilbyr fra september.

Prisen på pakken er 2268 kroner i året, pluss det tilsvarende for NRK-lisensen. Kabelleverandøren Get leverer dobbelt så mange kanaler for samme pris (inkludert to BBC-kanaler). Du kan ellers komme enda mye lenger rundt i verden via internett for disse tusenlappene. Og leie eller låne mye bedre filmer på dvd. Er det rart at folk ser mindre og mindre på tv?

Hamastan og Fatahland

Hamas er omsider i ferd med å overta kontrollen på Gaza-stripen. Dette skjer over ett år etter at de vant valget, men ikke makten. Måten de nå tar makten på, kan vanskelig forsvares. Men ingen kan bortforklare at verdenssamfunnet, Israel og Fatah ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor et demokratisk valgt Hamas.

Det tragikomiske er at ordet tostatsløsning nå får en helt ny mening i de okkuperte områdene: et Hamas-kontrollert Gaza og en Fatah-dominert Vestbredde. Hamastan og Fatahland. Dette kan nok på kort sikt gi bedre sikkerhet for en hardt prøvet befolkning i Gaza. Men det er bare å vinke farvel til drømmen om en palestinsk stat, så lenge «salamipølsen» Vestbredden og områdene rundt Jerusalem er gjennomhullet av hvite flekker med ulovlige bosettinger med et innbyggertall som tilsvarer Oslo by.

AvdH

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Tenk om Arbeiderpartiet i disse dager ikke hadde debattert trakassering, men hvorvidt partiet skulle fortsette i regjering med Høyre som juniorpartner, etter å ha lovet det motsatte…»
«Vi kan få kreft av kjøtt, det bekreftet Verdens Helseorganisasjon denne uken. Samtidig skaper filmen «Cowspiracy» blest om metangass fra husdyrhold (altså promp), som bidrar 22…»