Annonse
04:00 - 28. september 2007

Ånd mot makt

De er jo ikke av den­ne ver­den. De un­der­vi­ser helst i hvor­dan men­nes­ker kan kom­me seg vekk fra den. Hva gjor­de da mun­ke­ne ute i ga­te­ne ti da­ger på rad? Skul­le ikke de hel­ler me­di­te­re på sin egen frel­se, el­ler be for and­res?

Annonse

De modige munkene berører folk over en hel verden med sin moralske autoritet og sinnsro. Troende fra andre religioner forteller åpent at de ber for buddhistene i Burma. Hjelper det? Oppmerksomheten fra omverdenen er i hvert fall hovedårsakene til at opprøret ikke ble slått raskere ned.

Sett at planeten jorden ikke var ditt hjem, at du bare var på gjennomreise, at du var på vei dit du egentlig hører hjemme, på vei til opplysning, himmel, nirvana. Sett at du etter mye strev og mange liv nådde dit, opplyst, avklart – men valgte å vende tilbake, til jorden, menneskene, verden. Du gjorde det av medfølelse og solidaritet med menneskenes lidelser. Du blir en «bodhisattva»: et vakkert ideal i buddhismen. En slik bodhisattva avstår fra å tre inn i nirvana før resten av menneskeheten kan følge med. Frelsen er i dette tilfellet erstattet med et langt mer dennesidig mål: å kvitte seg med et diktatur.

Bodhisattva-forestillingen står sentralt i mahayana-buddhismen. Den fjortende Dalai Lama fra Tibet er den klart mest kjente, han proklamerer selv at han gir avkall på nirvana: buddhismens høyeste mål. Isteden skal en bodhisattva gjenfødes i det uendelige for å hjelpe flest mulig mennesker til å oppnå lykke og frihet.

Men i theravada-buddhismen – som praktiseres i Burma – står bodhisattva-idealet svakere. Dessuten bekjenner jo både juntaen, Aung San Suu Kyi og munkene seg til buddhismen. Men slik det i kristendommen finnes høyre- og venstreorienterte, er buddhisme ikke ett og det samme i Burma. Mange av munkene er unge studenter. Dette er også et studentopprør mot et mektig upopulært regime, frontet av alvorlige, modige kvinner og menn. De taler fra et annet sted, et ikke-pragmatisk sted. De er velorganiserte. Og de gjør at demokratibevegelsen i Burma ikke lar seg stoppe.

Fredag kler vi oss i rødt.

Betimelig fra overvåkningssjefen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer mot lynsjestemning mot norske muslimer dersom det kommer et terrorangrep i Norge. PST-sjefen Jørn Holme sier til NRK at nordmenn vet for lite om islam: «Vi er uerfarne og litt dumme når det gjelder dette med mangfold og flerkulturell befolkning. Vi blander sammen islam og islamisme, sauser det ordentlig sammen.»

Vi merker oss at overvåkningssjefen er spesielt bekymret for at muslimske landsmenn kan bli angrepet av høyreekstreme elementer, og at dette kan føre til en polarisering i befolkningen. En slik stigmatisering av muslimer er fortsatt viktigste grunn til å holde Frp utenfor politisk makt i Norge. Dette er partiet som foran forrige valg tok til orde for overvåkning av alle muslimer i Norge.

AvdH

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Tenk om Arbeiderpartiet i disse dager ikke hadde debattert trakassering, men hvorvidt partiet skulle fortsette i regjering med Høyre som juniorpartner, etter å ha lovet det motsatte…»
«Vi kan få kreft av kjøtt, det bekreftet Verdens Helseorganisasjon denne uken. Samtidig skaper filmen «Cowspiracy» blest om metangass fra husdyrhold (altså promp), som bidrar 22…»