Aktuelt

Ny No­bel­ko­mi­té!

Det var ikke særlig kontroversielt av Nobelkomiteen å gi årets fredspris til Al Gore og FNs klimapanel. Men spørsmålet om hva slags aktiviteter som faller inn under fredsbegrepet er fortsatt presserende, i takt med at stadig flere utdelinger går til personer eller organisasjoner man ikke tradisjonelt forbinder med fredsarbeid.

Vi er riktignok ikke enige med dem som mener at fredsarbeid lar seg definere på en streng måte. Man må ikke være fredsmekler eller statsleder med forsonende holdninger for å gjøre en viktig innsats på dette feltet. Men skjønnsaspektet kan fort bli overveldende, og desto viktigere er det at tilliten til juryens beveggrunner og kompetanse er så stor som mulig.

Dagens Nobelkomité utnevnes av de politiske partiene (i et Nato-land), og består av folk med norsk partitilknytning. Dette er intet ideelt rekrutteringsgrunnlag dersom man først og fremst er ute etter fredsfaglig kompetanse. Nobelkomiteen hadde stått mye sterkere dersom den besto av mennesker som først og fremst arbeider med globale konflikter. For eksempel fra internasjonale humanitære organisasjoner og forskningsmiljøer. De behøver slett ikke være norske.

En ren fagkomité ville sikkert tatt noen av de samme beslutningene. Men noe ville også blitt annerledes. I siste utgave av tidsskriftet Stat & Styring skriver redaktør Jan Erik Grindheim at fredsprisen ville gått til EU for lenge siden dersom den ikke hadde vært utdelt i Norge. Det har han helt rett i. EU er kanskje det beste eksemplet verden har på at det er mulig å organisere seg slik at konflikter mellom nasjoner som har kriget gjennom århundrer løses på en fredelig måte.

Er det i det hele tatt mulig å argumentere for at Wangari Maathai har gjort mer for freden enn EU? Har jurymedlemmene sovet i historietimen?

Det er det vanskelig tro om historiker Berge Furre, men er det et poeng at han er utnevnt av Sosialistisk Venstreparti – et Nei-til-EU-parti? Så lenge man har politiske utnevnelser, vil slike spekulasjoner få næring. Det er Nobelprisen ikke tjent med.

En jury som ble sammensatt på et tydeligere faglig grunnlag ville kanskje også tenkt annerledes om selve arrangementet. Den gjennomamerikaniserte Nobelkonserten, ledet av Hollywood-stjerner, har en glamourfaktor som medfører en betydelig risiko for at selve temaet drukner.

Det hadde vært bedre om åstedet for seremonien ble lagt til et geografisk sted med tilknytning til den aktuelle problematikken. I år kunne prisen for eksempel blitt utdelt på Grønland eller i et tørkerammet område. Slikt blir det kanskje ikke mye norgesreklame av, men selve temaet kommer desto mer i fokus.

I 2009 har tre av de fem medlemmene i Nobelkomiteen sittet gjennom den seksårsperioden de er valgt for. Innen den tid bør norske stortingspolitikere merke seg at de verken er forpliktet til å peke på en ny nordmann eller en partikollega.

SIJ

Mer fra Aktuelt