Aktuelt

Obio­ra-sa­ken for ret­ten

Advokatene Abid Raja og Frode Sulland har i et ferskt dokument samlet utsagn fra 24 øyenvitner om pågripelsen av Eugene Obiora med døden til følge i og utenfor sosialkontoret i Trondhjem 7. september i fjor. Dette er sendt Riksadvokaten, og understøtter Rajas tidligere krav om ny etterforskning av dødsfallet, etter at politiets egen Spesialenhet for politisaker i mai henla saken mot politifolkene.

Rapporten fra Raja og Sulland gir hjerteskjærende øyenvitneskildringer av en afrikansk mann som kjemper i dødsangst med to 100 kilo tunge politimenn liggende over seg, kvelertak rundt halsen og et kne i ryggen, mens livet langsomt renner ut av ham. Fra før av har vi lest at Obiora var en fredsommelig mann som var på sosialkontoret for å hente penger på sin sønns 12-årsdag. Han fikk avslag, og greide ikke å forlate lokalet. Så kom politiet.

Advokatene stiller spørsmål ved nødvendigheten av voldsbruken, og om politifolkene burde forstått det som vitnene rundt forsto og sa høyt: «Jeg tror han dør.» «Jeg tror bætter de har tatt liv av han. Jeg tror fan meg han er død.» Advokatene konkluderer med at det er grunnlag for å reise straffesak om forsettlig drap mot tre av politimennene som deltok under pågripelsen.

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund har hittil nedlagt et engasjert arbeid for å beskytte identiteten til kollegaen som kan ha drept Eugene Obiora, etter at bandet Samvirkelaget har laget en låt om saken. En slik identifisering ville nemlig vært ærekrenkende. Det er kommet frem i mediene at samme politimann i 1999 tok halsgrep på vaskehjelpen Sofia Baidoo, la henne ned på gulvet og satte seg oppå henne. Mannen er ifølge advokatenes rapport over 190 høy og veier over 100 kilo.

Arne Johannessen har tidligere ikke vist noen form for selvkritikk, men tvert imot beskrevet pågripelsen av Obiora som «godt politiarbeid» – men altså med døden til følge. I går snudde han, og beklaget uttalelsen. Johannessens og Spesialenhetens håndtering av saken har utvilsomt svekket politiets tillit i befolkningen, ikke bare i minoritetsmiljøer. Saken er blitt en verkebyll som politiet for sin egen del ikke kan ignorere, om det skal unngå rasismemistanke. Om Politiets Fellesforbund ønsker å markere dette kraftfullt, bør de finne seg en ny leder som vil arbeide aktivt for at svarte ikke behandles annerledes enn hvite av norsk politi.

Spørsmålet gjenstår: Hva var denne pågripelsen dersom det ikke var godt politiarbeid? I det minste dårlig politiarbeid? Eller var det drap? Dette må vi få svar på i retten eller i en granskning iverksatt av justisdepartementet. Fra Politihøgskolen får vi nå vite at Obiora-saken nå skal inngå i pensum. Det signaliseres også større varsomhet i bruk av de farlige grepene for fremtiden. Men mistanken om forsettlig drap – eller uaktsomt drap – er ikke blitt mindre etter advokatenes rapport om Eugene Obiora. Om ikke Riksadvokaten tar tak i dette, må justisministeren på banen.

AvdH

Mer fra Aktuelt