Aktuelt

Så var vi alle serbere

"Det var et av disse sjeldne øyeblikkene da jeg følte meg stolt over å være serber!" utbrøt en av 30 000 jublende mennesker foran rådhuset i Beograd. De feiret Melodi Grand Prix-vinneren Marija Serifovics hjemkomst fra Helsinki sist helg. "Dette har åpnet et nytt kapittel for Serbia, og ikke bare musikalsk," sa Marija. "Gratulerer! Dette var en europeisk avstemning for et europeisk Serbia," utbrøt EUs alltid like entusiastiske utvidelseskommissær Olli Rehn.

Serbias seier i det europeiske kitschsirkuset kan også tolkes som uttrykk for en ny nostalgi overfor det gamle Jugoslavia. For hvert eneste ett av de stemmeberettigede landene i det tidligere Jugoslavia ga Serbia full pott og douze points: Slovenia, Kroatia, Montenegro, Makedonia – og Bosnia-Hercegovina!

Dette har vært Serbias uke. Landet har vært i politisk krise og uten lovlig regjering siden valget i januar, og var på full fart tilbake som europeisk pariastat da ultranasjonalisten Tomislav Nikolic ble valgt til nasjonalforsamlingens president for en drøy uke siden. Han måtte riktignok trekke seg etter tre dager. Men hans Serbiske radikale parti er fortsatt nasjonalforsamlingens største. Partiet ser på krigsforbryteren Ratko Mladic som en krigshelt.

Klokken halv tolv natt til onsdag, en halv time før fristen for å måtte skrive ut nyvalg, godtok parlamentet en ny, reformvennlig koalisjonsregjering, bestående av tre partier og ledet av statsminister Vojislav Kostunica. Olli Rehn har allerede lovet at forhandlingene om Serbias tilknytning til EU vil bli gjenopptatt så snart den nye regjeringen er på plass.

Men det er store skjær i sjøen. Kostunica har proklamert at EU-medlemskap er den nye regjeringens viktigste mål. Samtidig hevder han at det aldri kommer på tale å gi fra seg Kosovo, det landområdet som betraktes som Serbias ortodokse vugge, men som i dag befolkes av 90 prosent etniske albanere. Serbias provestlige president Boris Tadic har vist større realpolitisk forståelse, og betrakter Kosovo som en tapt sak. Sikkerhetsrådet skal snart behandle FN-utsending Martti Ahtisaaris plan om en gradvis løsrivelse. Både USA og EU støtter planen, og Condoleezza Rice sa i Moskva denne uken at Kosovo aldri vil bli en del av Serbia igjen. Desto viktigere blir det nå å sikre seg at også Russland kan gå med på en avtale om Kosovo, og ikke bruker sitt veto i Sikkerhetsrådet.

Ratko Mladic – “slakteren fra Srebrenica” – er fortsatt er på frifot, beskyttet av serbiske sikkerhetsstyrker. En vilje til å samarbeide med FNs krigsforbryterdomstol må fortsatt være en absolutt forutsetning for en videre tilnærming mellom Serbia og Den europeiske union. Det er allerede et grotesk paradoks at Serbia få dager før Melodi Grand Prix overtok formannskapet i Europarådet, som har ansvaret for Den europeiske menneskerettskonvensjon og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Forfatteren og tenkeren George Monbiot har treffende nok sammenlignet dette med at Robert Mugabe skulle blitt leder av Amnesty International.

AvdH

Mer fra Aktuelt