Aktuelt

Norsk medvirkning på Guantánamo

Amnesty Norge ba i går Riksadvokaten om å innlede etterforskning av selskapet Aker Kværner for medvirkning til tortur på fangeleiren Guantánamo frem til våren 2006. En fersk juridisk vurdering fra advokatfirmaet Stabell & co konkluderer oppsiktsvekkende klart med at selskapet kan tiltales og holdes strafferettslig ansvarlig i henhold til den norske straffelovens regler om foretaksstraff.

Det er Aker Kværner som gjennom sitt heleide datterselskap Kværner Process Services Inc. (KPSI) har bygget de groteske fem kvadratmeter store burene av hønsenetting som fangene er innelåst i. KPSI har senere utført vedlikeholdsarbeid på strøm, vann og avløp. KPSI har spylt cellene rene for urin, blod og ekskrementer. KPSI har latt lyskastere stå på hele døgnet og hindret nattesøvn. Fanger har fortalt om vold, seksuell trakassering, bruk av kontinuerlig støy og musikk (lydtortur). Handlingene på Guantánamo er veldokumentert av blant andre Human Rights Watch, Amnesty International og Røde Kors, og en hel verden har fordømt dem som nedverdigende, umenneskelige og umoralske.

Det nye nå er at den juridiske betenkningen konkluderer med at Aker Kværners virksomhet ikke bare er umoralsk, men at den er ulovlig: Fengselsfasilitetene på Guantánamo Bay har vært drevet og drives i strid med grunnleggende menneskerettigheter. Handlingene fangene blir utsatt for er i strid med norske straffebestemmelser i Straffelovens kapitler 19, 21 og 23. Det dokumenteres også at Aker Kværner fortsatte sin virksomhet etter at man var kjent med fangebehandlingen. Dette står i sterk kontrast til Aker Kværners retningslinjer for forretningsetikk: "Vi har et kompromissløst syn på forretningsetikk, og vi aksepterer kun den høyeste etiske standard for atferd." Og anklagene ble i går blankt avvist av informasjonsdirektør Thorbjørn Andersen, som til NRK "stiller seg helt uforstående til anklagene".

“Etter disse forfatteres vurdering er det ingen avgjørende momenter som taler mot at det inngis en politianmeldelse mot Aker Kværner ASA, og at det innledes etterforskning for medvirkning til brudd på den norske straffelovens regler,” konkluderer advokat Mette Yvonne Larsen og advokatfullmektig Bendik Velde Koslung. Rapporten knesetter et prinsipp om at enhver leveranse av varer og tjenester til en ulovlig virksomhet er å anse som ulovlig. Dermed blir den en viktig prinsippsak, dersom den kommer for retten. “Vi ønsker å skape en presedens som gjør det mulig å holde norske selskaper straffeansvarlige dersom de direkte eller indirekte bidrar til forbrytelser i utlandet,” sier generalsekretær i Amnesty, Peter Eide.

Nå skal det tilføyes at rapporten avslutter med en lakonisk bemerkning om noen praktiske skjær i sjøen: “Det vil være en utfordring for norsk politi å få tillatelse fra amerikanske myndigheter til å etterforske lovbrudd på Guantánamo.” I dag er ikke dette en utfordring, men en umulighet. Men det kan være mulig under en ny administrasjon om to år. Også i USA er det stadig flere som vil vite sannheten om Guantánamo Bay og de medansvarlige for det som har skjedd. Vi venter spent på Riksadvokaten.

AvdH

Mer fra Aktuelt