Aktuelt

Gode nyheter fra Al-Jazeera

Årets gladnyhet på den internasjonale mediefronten er etableringen av engelskspråklige sendinger fra satellittkanalen Al-Jazeera International. Arabiske Al-Jazeera er fortsatt ung, bare ti år gammel, og ble verdenskjent for tapen med Osama bin Laden oktober 2001. Under Irak-krigen fikk kanalen sitt Bagdad-kontor bombet av et amerikansk fly. Og for ett år siden ble kanalens stjernekorrespondent Tayseer Allouni dømt til syv års fengsel i Madrid, for tilknytning til Al-Qaida og medvirkning til terrorisme. Tiåringen har samtidig vokst i profesjonalitet og innflytelse. Onsdag startet sendingene på engelsk, fra hovedkvarteret i Doha (Qatar), og fra de tre store avdelingskontorene i Kuala Lumpur (Malaysia), London og Washington. 24 timer i døgnet.

Mens arabiskspråklige Al-Jazeera har vært kjent for en tabloid stil, tilnærmet Fox News, ser den engelske kanalen ut til å velge noe annet. Av det vi kan se av de første sendingene, fremstår Al-Jazeera International som profesjonell og sofistikert, med en estetisk selvsikkerhet tett opp til CNN og BBCs formspråk. Her var reklameinnslag for multinasjonale telecom-selskaper som vi kjenner fra vestlige kanaler. Programvertene er ytterst profesjonelle. Den skinnende hvite værmeldingsdamen danser elegant foran grafikken, mens verdenskartene snurrer fra øst mot vest. Kjente journalister som Rageh Omaar og Darren Jordan er på lønningslisten, og i dag starter veteranen Sir David Frost sine intervjuprogrammer. Første gjest er ingen ringere enn Tony Blair. Frost har intervjuet statsledere i over 30 år, og ble verdensberømt for sitt intervju med Richard Nixon i 1977.

Hittil er det lite aggressiv antiamerikanisme. Det er “andre vinkler”, med en selvsagt hovedvekt på Palestina, Irak og Iran. “Global Media Changed Forever” – skryter egenreklamen. “Every Angel, Every Side.” Og det er sant, Al-Jazeera International bør kunne bli en viktig kanal, fordi den viser oss Midtøsten fra innsiden, og kan slippe til kilder og problemstillinger fra regioner i Sør som blir ignorert av vestlige medier: Afrika, Latin-Amerika og resten av Asia. Kanalen vil vise at engelskspråklige nyheter ikke nødvendigvis er det samme som vestlige nyheter. Kanalen har i ti år påvirket den arabiske opinionen, i et område med tradisjon for sterk mediesensur. Nå vil den også gi vestlige seere et alternativ til BBC og CNN.

Vi forventer ikke at Al-Jazeera skal vise et sannere bilde, men i det minste være korrektiv. Al-Jazeera har tradisjon for å gå tett på krigens ofre og gi et nærgående bilde av menneskers lidelser under krigene som er blitt påført verden etter 11. september 2001. Dermed utfordrer de også ideen om den objektive journalistikken: Jo tettere du er på en krig, blir det ikke da også desto mer presserende å ta stilling, og lage en medlidenhetens journalistikk?

Finansene er sikret gjennom emiren av Qatar, herskeren som er kjent for å forsvare pressefriheten overalt i verden – unntatt i Qatar, vil onde tunger hevde. Tiden vil vise om Al-Jazeera vil bli distribuert av amerikanske kabelselskaper. Tv-estetikken burde ikke skremme, den er forbløffende lik CNN. I Norge kan Al-Jazeera International ses via satellitt, eller gratis i lavoppløselig internettversjon. Det er vel verdt å ta en titt på dette nye fremstøtet for “dialog mellom sivilisasjonene”.

AvdH

Mer fra Aktuelt