Aktuelt

Uønskede ytringer

“Seksuelle abnormiteter er en kreftsvulst i samfunnet,” sa pastor Åke Green til sin menighet i Sverige: “Seksuelt forvirrede mennesker kommer til og med til å voldta dyrene.” Han har meningsfeller her i Norge: “Selv griser vet bedre enn homofile,” mener Enevald Flåten, Levende Ord-pastor. Denne uken anmeldte Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) pastor Jan-Åge Torp, fordi han er enig med sin svenske kollega.

Torps holdning til homofile kom frem i lyset da det ble kjent at Green ble frikjent for homo-hetsen i svensk høyesterett. LLH tror de vil vinne frem i det norske rettssystemet, blant annet på grunn av den såkalte rasismeparagrafen.

“Slagordet om en ‘herredømmefri dialog’ henviser til den enkle kjensgjerning at vi bare snakker om ‘læring’ når vi danner oss en mening i lys av bedre argumenter, istedenfor å følge en suggestiv tvang,” sa filosofen Jürgen Habermas til Morgenbladet i forrige uke. Denne uken mottok han Holberg-prisen i Bergen. Habermas’ drøm om en “herredømmefri dialog” fremholdes ofte som et ideal for den offentlige debatten i Europa. Men det er ikke alltid idealet følges.

I ethvert liberalt samfunn finnes det mer eller mindre aksepterte meningsytringer. Flertallets syn er doxa, og skygger ofte for andre verdensanskuelser. Green, Flåten og Torp tilhører et lite mindretall av befolkningen i Norge og Sverige. Men det finnes dem som er enige med de tre pastorene. Homofile og lesbiske er en minoritet som lenge har vært undertrykket. I løpet av siste 30 årene – ikke minst på grunn av en utrettelig frigjøringskamp – har homoseksuelle tilkjempet seg stadig flere rettigheter. Det er likevel et stykke igjen før de er likestilt med heteroseksuelle, blant annet når det kommer til ekteskap og adopsjon. Så hvordan best sørge for at seksuell legning ikke fratar en rettigheter? Ved å forby de homofobe å ytre seg? Dette er hva filosofen Hans Skjervheim kalte det liberale dilemma: “Når dei liberale prinsippa vert sette absolutt, forvandlar det heile seg til illiberalitet,” skrev han. Skal vi la folk som motarbeider liberaliteten, gjøre det, eller skal vi sette grenser for deres ytringsfrihet?

Homofile og lesbiske begår oftere selvmord enn andre befolkningsgrupper, viser statistikken. Da er det lett å se at ytringer som Åke Greens kan få fatale følger. Men Green ville ikke sluttet å mene at homofile er kreftsvulster, selv om han ble straffet for det. Heller ikke Jan-Åge Torp vil forandre mening dersom han taper i retten. En dom mot Torp kan være et kraftig signal om at samfunnet ikke aksepterer denne typen holdninger. Men dersom man ønsker å gjøre dette menneskesynet til en museumsgjenstand, vil antagelig Habermas’ herredømmefrie dialog være mer effektiv. Det finnes gode argumenter mot pastorenes fundamentalisme, argumenter som vil gjøre dem svar skyldig. En dom mot dem kan dessverre ha motsatt effekt: Den kan spre et inntrykk av at holdninger av denne typen er så farlige for samfunnet at de må forbys. Det er de ikke. I en offentlig debatt vil pastorene og deres holdninger hurtig avkles – de beste argumenter vil vinne, og de sitter definitivt ikke pastortrioen med.

Men som det usigelige, ulmende, uimotsagte, vil slike holdninger være skadelige.

Anna B. Jenssen

Mer fra Aktuelt