Annonse
04:00 - 13. mai 2005

Samenes flagg i byen med det store hjertet

Annonse

En av Oslo-skolene har gått til det oppsiktsvekkende skritt å kjøpe inn 16 store samiske flagg. Skolen planlegger å skifte ut hele flaggborgen sin i årets 17. mai-tog. Som demonstrativ handling er dette helt briljant. Måtte bare motet stå skolen bi når nasjonaldagen opprinner!

Bård Folke Fredriksen, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, har uttalt i Aftenposten at det er unaturlig å markere forskjeller på en dag som Grunnlovsdagen. Og Rune Gerhardsen har allerede skrevet seg inn i historien med sitt utsagn: “Vi er ett folk med ett flagg.” Det forundrer ikke det minste at mange som fortsatt minnes fortiden, tolker det siste som vulgærnasjonalisme og det som verre er. Med uttalelser som dette in mente vil vi derfor anbefale flest mulig å haste av sted til sin lokale flaggbutikk. La oss med lyst sinn bryte hovedstadens påbud om bare norske flagg i årets 17. mai-tog, og frimodig utstyre oss med norske, samiske, pakistanske, somaliske og vietnamesiske tekstiler – og således feire at vi er mange folk, mange flagg og én nasjon i en liten verden.

Signalene fra andre byer er verdt å merke seg. I Tromsø ler man av hele problemstillingen, og lurer på hva som er så truende med det samiske flagget. Og i Trondheim uttaler lederen for 17.mai-komiteen Rita Kumar: “Oslotilstander ønsker vi ikke her! Vi er svært inkluderende i vår feiring. Alle skal ha lov til å bære sitt nasjonale flagg om de ønsker det.” Det kan i det hele tatt synes som om langt flere enn planlagt kommer til å bære samiske og andre flagg i Oslo. Det er godt. For også det norske flagget vaier vakrest ved siden av andre.

Dagbladet og kulturen

Thor Gjermund Eriksen hevder i denne utgaven av Morgenbladet at Dagbladet skal være landets viktigste meningsbærende avis. Dette er vi sant å si i tvil om. Men vi som fortsatt er glad i Dagbladet, setter pris på at sjefredaktøren lar seg binde til masten på denne måten. Vi forventer at Dagbladet blir en viktig meningsbærer og debattpartner for oss alle også i årene som kommer.

Dagbladets ledelse har engasjert et svindyrt konsulentfirma som ikke uventet har anbefalt barske nedskjæringer. Lekkasjen til Dagens Næringsliv kan falle påfallende heldig ut for avisens ledelse. Hendelsesforløpet er som følger: Bedriftens ledelse går først høyt på banen, varsler provoserende og omfattende kutt (mer sport, mindre kultur, kommentar og nyheter). Kritikerne hyler opp at dette vil være å selge ut Dagbladets sjel. Dagen etter kan sjefredaktøren komme ut i alle medier og forsikre om at Dagbladet aldri vil finne på å overlate redaksjonelle vurderinger og beslutninger til et konsulentselskap. Redaktøren reduserer hestekuren litt, og kan ta rollen som en forsvarer av Dagbladets kjerneverdier.

Vi ønsker Dagbladet lykke til med omleggingen. Dagsaviser som Klassekampen, Vårt Land og Dagsavisen viser at det er fullt mulig å lage vesentlige kultursider også med langt mindre redaksjonelle ressurser enn Dagbladet har har vært vant med de siste tiårene.

Alf van der Hagen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse