Musikk

Red Bull trapper kraftig ned satsingen på musikk

Energidrikk-selskapet legger ned sine musikkstudioer og musikkarrangementer, som et ledd i å trappe ned på satsingen på musikk.

Det melder Musicbusinessworldwide.com. Ifølge en varsler som har uttalt seg til nettstedet ga Red Bull-ledelsen i midten av juli ansatte beskjed om at selskapet kom til å «avslutte alle musikkprosjekter», samt «alle musikkarrangementer». Dette vil ifølge varslerkilden «påvirke alle Red Bulls musikk- og underholdningsteam i verden».

Det betyr sannsynligvis også slutten for Red Bull Music Festival, musikkfestivalen som er blitt arrangert årlig i byer som New York, Los Angeles, São Paulo og Tokyo, og også ble arrangert i Oslo i 2018.

I 2019 la selskapet ned det prestisjefylte Red Bull Music Academy, et musikkakademi der et et knippe unge lovende artister ble invitert med på workshops med noen av verdens fremste artister hvert år. Samtidig ble Red Bull Radio lagt ned.

Da Red Bull arrangerte festivalen sin i Oslo i 2018, skrev Morgenbladet om energidrikkselskapets uortodokse markedsføringsstrategi, som innebærer å putte betydelige pengesummer inn i subkulturer og nisjesjangre, og på den måten få i utgangspunktet kredible artister til å stille opp for seg. Flere artister var imidlertid kritiske.

– Internasjonale kommersielle aktører kommer og går avhengig av om de tjener nok goodwill, kunstnerisk kapital og nok penger – helt uten lokal forankring, ansvar, eller reinvestering, sa musiker Maja Ratkje.

På denne tiden hadde selskapet fått mye oppmerksomhet etter at grunnlegger og administrerende direktør, østerrikeren Dietrich Mateschitz, i et intervju langet ut mot flyktninger og politisk korrekthet, og erklærte sin støtte til Donald Trump. Mateschitz startet samme år nettavisen Addendum, som har en tydelig høyreprofil, med immigrasjon, terrorisme og asyl som viktige dekningsområder. I kjølvannet av dette tok flere artister til orde for å boikotte Red Bull Music Festival.

Da det i vinter ble det kjent at Red Bull er Den norske opera og balletts nye hovedsamarbeidspartner, reagerte tillitsvalgte med å sende en bekymringsmelding basert på grunnlegger Mateschitz' koblinger til høyreradikale miljøer.

Mer fra Musikk