Kultur

Morgenbladets estetiker er årets kulturjournalist

Ragnhild Brochmann er tildelt Arne Hestenes’ journalistpris.

---

Hestenesprisen

Arne Hestenes’ journalistpris for film- og kulturjournalistikk.

Opprettet av Dagbladet-journalist Arne Hestenes i 1993.

Institutt for Journalistikk, Den norske filmfestivalen og Dagbladet står bak prisen.

Morgenbladets Anders Firing Lunde vant prisen for 2019.

---

For andre året på rad er en av Morgenbladets skribenter tildelt Arne Hestenes-prisen for fremragende kulturjournalistikk under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Ragnhild Brochmann, Morgenbladets faste spaltist om visuell kultur, sa følgende fra talerstolen etter å ha blitt presentert som prisvinner under gårsdagens seremoni, ifølge pressemeldingen fra festivalen:

– I motsetning til det mange tror, så er det ikke overfladisk det vi ser rundt oss. Det er ikke engang overflate. Det er selve livet.

Brochmann har skrevet i Morgenbladet siden 2017. De siste to årene har hun blant annet drevet spørrespalten Estetikeren, hvor lesere kan få svar på sine små og store estetiske spørsmål og dilemmaer. I sommer skrev hun også artikkelserien «Oppdragelsesreisen», en samling reportasjer fra de norske småbyene Halden, Haugesund og Kongsberg.

Her er Hestenes-juryens begrunnelse i sin helhet:

«Arne Hestenes hadde elsket tekstene til årets prisvinner.

Kunsthistoriker, motehistoriker og Morgenbladet-spaltist Ragnhild Brochmann kler seg i språket som om hun skal på fest. Gjennom sine faste Morgenbladet-oppdrag dyrker hun den presise spalten, hun vet at djevelen ligger i de språklige detaljene og hun ser på det andre kan oppfatte som hverdagslig og ubetydelig med et åpent, nysgjerrig og analytisk blikk.

I 2020 er den visuelle kulturen altomfattende. Vi bruker opp mot fem timer om dagen på mobilen. Men i kulturjournalistikken fokuserer kritikken fortsatt på de gamle stolpene, litteratur, musikk, film, tv, kunstutstilllinger. Brochmanns prosjekt er derimot helt unikt. Hennes kritiske blikk er vendt mot det vi ser hver dag – og dermed nesten ikke legger merke til. Om det er om vestkantens hang til beige frakker i spalten «Estetikeren», eller om det er et nytt blikk på en gammel by i sommerspalten «Oppdragelsesreisen».

Men uansett hva teksten handler om, går hun like analytisk, kunnskapsrikt og spissfindig til verks. Hun ser oss utenfra, pirker borti oss, dissekerer kulturen vår. Tekstene hennes begynner kanskje med noe vi andre oppfatter som helt hverdagslig, og ender som regel med å si noe om sant om den visuelle kulturen vi omgir oss med. Hun stiller små spørsmål, men kommer med store svar.

Og hun gjør det med språklig bravur.»

Mer fra Kultur