09:00 - 29. juli 2020

Trumfer ideologi og dogmer sunn fornuft når vi skal bygge stort? spør Gaute Brochmann

Trumfer ideologi og dogmer sunn fornuft når vi skal bygge stort? spør Gaute Brochmann.

Den åpenbare grunnen til at Y-blokka ble diskusjonstemaet i forbindelse med Regjeringskvartalet, er at det er en ryddig sak å ta stilling til, skriver Gaute Brochmann. 27. juli ble kunsten av Picasso og Nesjar fjernet fra Y-blokka.

Sist uke var det ni år siden terroren 22. juli 2011. Dermed ble også Regjeringskvartalet som vanlig flyttet fremst i det norske mediebildet for noen dager midt på sommeren. Men denne gangen var det litt overraskende at det ikke allerede befant seg i rampelyset. Uken i forveien hadde nemlig Erling Dokk Holm skrevet en omfattende og svært kritisk analyse av både ressursbruk og arkitektur i den planlagte løsningen for tomten mellom Akersgata og Grubbegata i Oslo sentrum.

Kritikken var grundig, lettfattelig og tabloid presentert: Argumentet var at man burde bygge mindre nytt og gi opp ideen om at alle departementer skal inn i ett prosjekt. Saken ble publisert i Aftenposten under en polemisk overskrift som gikk på feil bruk av offentlige milliarder.

Dette pleier å være mer enn nok til å sette dagsorden midt i juli.

Annonse