00:05 - 10. juli 2020

Stedfortredende følelser

Werner Herzogs stillferdig desperate Family Romance, LLC er en gammel manns bilde av digital fremmedgjøring.

«Far» og «datter»: I Werner Herzogs Family Romance, LLC blir Yuichi Ishii (i midten) leid inn for å spille den biologiske faren til tolv år gamle Mahiro (til venstre). Foto: Lena Herzog / Mubi

For Werner Herzog har fiksjon og dokumentar alltid vært to sider av samme sak. Den tyske regissøren har viet seg til jakten på det han kaller «den ekstatiske sannheten», en umiddelbar transcendental erkjennelse som overskrider sjangre, kategorier og formater. Når det kommer til ren cinematisk kraft og evne til å hugge til kjernen av den menneskelige erfaring, er det ingen forskjell på de brennende oljebrønnene i dokumentaren Lessons of Darkness og Klaus Kinskis hvitglødende besettelse i spillefilmen Fitzcarraldo.

Da de digitale kameraene erstattet 35mm-filmen, og Herzog selv inntok en mer prominent rolle foran kamera i sine egne filmer og i populærkulturen som sådan, skjedde det noe med kunstnerskapet. Både dokumentarene og spillefilmene ble mindre brutalpoetiske i uttrykket – mer opptatt av å illustrere poenger og fortelle historier enn av å hamre sannheten og ekstasen inn i publikums sjel.

Familie til leie. Hvilket bringer oss til Family Romance, LLC, en spillefilm som etterstreber en dokumentarisk naturalisme i filmspråk så vel som i skuespill, og som nylig ble gjort tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi. Filmen følger Yuichi Ishii, innehaver av et firma som leier ut skuespillere til privatpersoner som trenger stedfortredere for eksisterende eller fiktive familiemedlemmer og venner i ulike sammenhenger. Ishii spiller seg selv – firmaet Family Romance eksisterer i virkeligheten – og selv om scenene i filmen er skrevet av Herzog, tar de utgangspunkt i reelle oppdrag, og er delvis improvisert frem av skuespillerne.

Annonse