11:54 - 02. juli 2020

Men livsstilen min får du aldri

Familiefestens lettbente livsstilseskapisme utvikler seg til en eksistensiell kamp om det franske selvbildet.

Komisk tilsnitt: Vincent Macaigne (midten) spiller kronisk distré kunstnersjel. Rollefiguren Romain synes selvskreven som familiens sorte får, men blir over- eller undergått av storesøsteren. Foto: Another World Entertainment

Det finnes en type franske og italienske filmer som dukker opp på norske kinoer om sommeren: Lettbente dramaer og komedier som sjelden får stor oppmerksomhet av kritikerne, og som sjelden er gjenstand for de store markedsføringskampanjene, men som har sitt publikum og vet hvordan de skal nå dem (blant distributører spøkes det om at man kan øke kinobesøket med flere tusen dersom man utstyrer slike filmer med norske titler som inneholder stedsnavnene Provence, Toscana eller Firenze).

Disse filmene utspiller seg i romslige boliger i naturskjønne omgivelser, og er spekket med bilder av fotogen mat, dekantert vin og rustikke borgerlige interiører. Plottet kretser som regel rundt en kjærlighetshistorie mellom to godt voksne mennesker eller en familiesammenkomst der (minst) tre generasjoner møtes for å le, mimre, krangle og gråte, men handlingen er til syvende og sist bare et rammeverk å henge livsstilsmarkørene på. Dette er nemlig ikke fortellinger så mye som halvannen timer lange feriereiser til Det gode liv, avdeling Syd-Europa.

Ferie i fare. Cédric Kahns Familiefesten følger denne oppskriften til punkt og prikke, men skrur til dramaet ved å sette sjangerens definerende element – den luksuriøse, utstudert ujålete livsstilen – i fare. Catherine Deneuve troner høyest på plakaten i denne erkefranske dramakomedien om en 70-årsdag som ikke går etter planen, men slik ofte er tilfelle i filmer som dette, har den største stjernen en særdeles lite krevende rolle, og bidrar hovedsakelig med navn og karisma. Dermed er det opp til Vincent Macaigne og Emmanuelle Bercot å supplere henholdsvis komedien og dramatikken, og de to skrider til verket med upåklagelig engasjement og profesjonalitet.

Annonse