08:00 - 05. juli 2020

I’ll Be Gone in the Dark legitimerer virkelighetskrim som hobby og sjanger, skriver Aksel Kielland.

Ny HBO-serie legitimerer virkelighetskrim som hobby og sjanger, skriver Aksel Kielland.

Dypest sett handler I’ll Be Gone in the Dark om true crime-sjangerens implisitte publikumsløfte og innebygde maktfantasi – nemlig at mennesker som sitter hjemme og mesker seg med drap og overgrep på tv og internett, kan løse saker profesjonelle etterforskere har arbeidet med i flere tiår. Foto: HBO Nordic

Mandag denne uken erklærte 74 år gamle Joseph James DeAngelo Jr. seg skyldig i 13 drap og 13 tilfeller av kidnapping begått i California mellom 1975 og 1986. I tillegg innrømmet han å stå bak rundt 50 voldtekter som han på grunn av delstatens foreldelsesfrister ikke kan dømmes for. I årenes løp har den tidligere politimannen vært omtalt som the Visalia Ransacker, the East Area Rapist, the Original Night Stalker og The Golden State Killer, men det var først i 2018 at DeAngelo ble mistenkt og pågrepet. 46 år etter at han begikk sine første kjente forbrytelser, har nå saken fått sin løsning, med DNA-bevis, tilståelse og indisier opp og i mente. Stort nærmere en lykkelig slutt kommer man ikke i saker som dette.

Sånt blir det naturligvis virkelighetskrim av, og samme dag som DeAngelo tilsto drapene i en rettssal i Sacramento, lanserte HBO Nordic første episode av I’ll Be Gone in the Dark. Den seks episoder lange miniserien er naturlig nok spekket med groteske detaljer og pirrende arkivmateriale, men preges samtidig av et refleksjonsnivå som er sjelden kost i moderne true crime. Dette kommer tydeligst til uttrykk i behandlingen av ofrene. En kritikk som ofte rettes mot virkelighetskrim om seriemordere, er at den ved å fremstille gjerningspersonene som mystiske og glamorøse skikkelser – og redusere ofrene til fotnoter og statistikk – indirekte bidrar til å glorifisere deres handlinger. I I’ll Be Gone in the Dark er DeAngelo derfor tildelt en statistrolle, mens ofrene får rikelig med tid til å fortelle sine historier. Dette er en serie om og av mennesker som kjenner true crime-sjangeren ut og inn, og i sine mer inspirerte øyeblikk forsøker den også å si noe om hvorfor den har så stor appell.

Annonse