00:00 - 17. juli 2020

– Hukommelsen er kort. Utrolig kort.

Norske Anna-Eva Bergman (1909-1987) er i vinden igjen. Men ikke kall det et comeback. 

Anna-Eva Bergmans bilde Komposisjon fra 1950. © Anna-Eva Bergman/BONO

Anna-Eva Bergman hjemsøker Europa igjen: I høst henger kunstverkene hennes på veggene i Reina Sofia-museet i Madrid. I vinter prydet reise- og landskapsmaleriene hennes Beaux-Arts-skolens museum i Caen i Frankrike. I 2022 vil retrospektive utstillinger settes opp i de tre landene kunstneren var knyttet til i løpet av sitt liv: på MAM-museet for moderne kunst i Paris, på Nasjonalmuseet i Oslo, og ved Billedkunstmuseet i Leipzig.

Bergmans kunstnerskap strekker seg fra et figurativt formspråk på trettitallet til geometriske, abstrakte og surrealistiske verk fra etterkrigstiden og til midten av syttitallet.

– Det dekker nærmest hele det tyvende århundret. For meg er hun en av de viktigste kunstnerne fra det tyvende århundret, noe som endelig begynner å gå opp for folk nå, forteller en engasjert Christine Lamothe over telefon.

Annonse