13:20 - 30. juli 2020

Fra dans og glede til trussel mot rikets sikkerhet

Populariteten til den kinesiske videoappen Tiktok har eksplodert under koronakrisen. Det har resultert i et politisk press – både utenfra og innenfra. 

Kulturelt fenomen: Under pandemien har videoappen Tiktok blitt lastet ned som aldri før. Dette bildet ble tatt i slutten av mai og viser de franske internettkjendisene Marie-Victoire Tiangue og Raphaël Curron under skapelsen av en Tiktok-video. Hver video på plattformen varer i maks 60 sekunder. Foto: Philippe Lopez / AFP / NTB scanpix

For en app som i stor grad består av korte videoer filmet fra brukerens soverom, kunne en trodd Tiktok nærmest var designet for et scenario der alle ble bedt om å holde seg hjemme. Som følge av pandemien har også appen beveget seg fra kategorien «populær hos barn og tenåringer» til å bli et gigantisk kulturelt fenomen: I vår ble det kjent at Tiktok har satt rekord for flest nedlastninger for en app noensinne i et hvilket som helst kvartal – samtidig som det totale tallet for globale nedlastninger lå på over to milliarder.

Så kom Black Lives Matter-protestene, og innholdet på plattformen syntes å få et sterkere politisk preg. Da oppmøtet på en samling til president Donald Trump i juni var dårligere enn forventet, tok Tiktok-brukere og k-pop-fans æren, fordi de hadde oppfordret folk til å skaffe seg en billett, for så å la være å gå.

På toppen av det hele gikk USAs utenriksminister Mike Pompeo ut i begynnelsen av juli og advarte om at appen kan bli forbudt. Trump-regjeringen ser nå på Tiktok som en trussel mot den nasjonale sikkerheten, og viser til hvordan informasjon om amerikanske brukere kan bli gitt videre til kinesiske myndigheter.

Annonse