00:05 - 31. juli 2020

En hyllest til hverdagsstemmen

Musikkforsker Nora B. Kulset frykter at sang forsvinner fra læreplanen – og fra hverdagen. 

Av full hals: Musikalsk fellesskap frigjør «kjærlighetshormonet» oksytocin, som gir oss en følelse av velvære, trygghet og glede, ifølge Kulset og Halles i studie. Foto: Knut Egil Wang / Moment

– Jo mer vi hører den uskolerte sangstemmen, desto mindre farlig blir det.

Det forteller musikkforsker og instituttleder ved NTNU Nora Bilalovic Kulset. Sammen med Kirsten Halle ved Universitetet i Stavanger har hun studert «stemmeskam» – frykten for å heve stemmen og synge av full hals – blant ansatte i barnehagen. De to undersøkte barnehager med mye musikk i hverdagen, og tenkte de hadde å gjøre med en åpen og musikkglad gjeng. Men så fant de ut at de ansatte, hver for seg, vegret seg for å synge.

– Barnehagen er et sted hvor relasjonsbygging og tilknytning er avgjørende, noe sang bidrar til helt automatisk. Men folk er redde for å synge. De kan synge alene med en fast barnegruppe, men kommer en annen voksen inn i rommet, blir de flaue.

Annonse