00:00 - 03. juli 2020

Eksperten som fikk Bill Cosby og Harvey Weinstein dømt

Det meste folk tror om seksuelle overgrep, er feil, hevder psykiater Barbara Ziv.

Et sentralt vitne: Psykiater Barbara Ziv har de siste 30 årene evaluert tusenvis av ofre og domfelte overgripere. Bildet er tatt i februar, da Ziv ankom rettssaken til filmprodusent Harvey Weinstein for å forklare hvordan voldtektsmyter fungerer. Foto: Jeenah Moon/Getty Images

Det var knyttet stor spenning til hvem aktoratet ville kalle inn som første vitne. De siste årene hadde rundt 60 kvinner anklagd komikeren og skuespilleren Bill Cosby for overgrep, men kun én av anklagene hadde ført til tiltale. Saken hadde allerede vært gjennom retten én gang. Da hadde dommeren erklært saken ugyldig som følge av at juryen ikke klarte å bli enige i skyldspørsmålet.

Nå, i april 2018, gjaldt det for begge sider å ha en skuddsikker strategi. Blant et tettpakket publikum satt Manuel Roig-Franzia, journalist i The Washington Post, og tenkte at aktoratet knapt kunne åpne sterkere enn med hovedvitnet Andrea Constand, som hevdet Cosby dopet henne ned og forgrep seg på henne.

Men i stedet ble navnet på et ekspertvitne lest opp, og rettspsykiater Barbara Ziv kom inn i rommet. Blant publikummere kunne man høre misfornøyd mumling, ifølge Roig-Franzia, de fleste hadde visst håpet på et mer sensasjonelt vitnesbyrd.

Annonse