00:05 - 10. juli 2020

Definisjonen av et hus i Hobøl

Er det et kunstverk? Er det et kulturminne? – Vi kan ikke fornekte historie, sier leder for historielaget.

Omstridt overbygning. Glasshuset, som nå beskytter det såkalte Vanghuset, tidligere kjent som kunstverket House of Commons, var ikke tenkt som et nytt kunstprosjekt, men som en måte å ta vare på huset for framtiden på, sier leder Asbjørn Hjorthaug i Hobøl historielag.

Ved Jarenkrysset i Indre Østfold står en rødmalt, gammel stue plassert under en drivhuslignende glasskonstruksjon. Huset har tidligere figurert på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo, som det populære kunstverket House of Commons. Nå er det omdøpt til «kulturminne», under navnet «Vanghuset» – en definisjon kunstner Marianne Heske er dypt uenig i.

– Vårt perspektiv har hele tiden vært å ta vare på huset for ettertiden, som kulturarv og ikke som et kunstverk, sier leder Asbjørn Hjorthaug i Hobøl historielag.

Lang historie. Det er ikke første gang Heske er misfornøyd med behandlingen av et av sine verk. I 2018 skrev Morgenbladet om at Nasjonalmuseet ikke ville kjøpe inn kunstnerens verdensberømte Gjerdeløa. Løa ble senere solgt til kunstsamler Nicolai Tangen, og skal stilles ut i Kunstsiloen i Kristiansand.

Annonse