00:00 - 24. juli 2020

Alltid noe nytt i Nydalen

Nydalen i Oslo er ikke så mye et byutviklingsprosjekt som en urban evolusjon.

Lekepark: På tampen av 2019 fikk også de aller minste sitt eget lille friområde i tilknytning til park- og badeanlegget i Nydalen.

Trendene og tankene innen byutvikling forandrer seg. Men menneskenes kjærlighet til vann forandres aldeles intet i alle dager, for å skrive litt om på et kjent sitat. Med det mener jeg at folk alltid og uansett vil ned til – og helst uti – vannet. Særlig på en varm sommerdag midt i byen. Og man kan si mye om hvordan Nydalen har utviklet seg de siste 30 årene, men verdien av Akerselva som kjernekvalitet for bydelen forsto man med en gang.

I første omgang var vannet riktignok mest et visuelt element, men etter hvert er potensialet for park og rekreasjon også blitt utnyttet. I fjor høst vant Avantor, eiendomsselskapet som har utviklet Nydalen siden industrien flyttet ut på slutten av 1980-tallet, Oslo kommunes hagepris for det oppgraderte park- og badeområdet. Og det er bare å se alle menneskene som valfarter til de smale stripene med tilrettelagt elvebredd for å skjønne hvor kjærkomment et slikt tilbud er.

Hovedgrepet er enkelt nok: En nedtrapping mot elven der store trinn i granitt gjør at du kan sette deg pent til rette med tærne i vannet. Samtidig er det etablert gangsti langs bredden og plener for grilling eller crossfittrening eller hva nydølene måtte ønske å holde på med. Og ikke minst er selve elveløpet bearbeidet, slik at det er etablert bassenger for badende med tilhørende barnevogn- og rullestolramper.

Annonse