09:20 - 30. juli 2020

451 millioner frossenpizzaer

Å lage fysiske produkter må da være en mye større miljøbelastning enn å strømme filmer og musikk på internett? Det er her vi lurer oss selv, sier forsker.

Hvor mange frossenpizzaer kan vi steke med energien det krever å strømme filmer og serier på Netflix? Foto: Bodo Schulz / Ullstein Bild / Getty Images

Det er vanskelig å være et prinsipielt menneske. Det tenker jeg når jeg velger vegetaralternativet på en musikkfestival – som jeg kanskje har sluppet flere tonn karbondioksid i lufta for å reise til. I fjor skrev Morgenbladet om hvordan festivalene etterlater enorme CO2-avtrykk, og at flere artister vurderer å slutte å fly. I år er festivalsommeren avlyst.

Puh? Da er vel saken løst for denne gang, mens man strømmer festivalen fra sofaen? Nature is healing. Men så kom jeg over en bok som virkelig satte foten på hjemmefestbremsen; Decomposed (2019) av musikologen Kyle Devine, som forteller at det digitale musikkforbruket faktisk har doblet klimagassutslippene. Jeg famler videre og leser at strømmetjenesten Netflix har nådd et globalt energiforbruk på 451 tusen megawatt-timer årlig. Det høres ikke bra ut! Før panikken slår fullstendig inn, innser jeg at jeg ikke vet – rent fysisk og konkret – hva en kilo- eller megawatt egentlig innebærer. Men det vet sikkert fysikerne på NTNU.

– For å få et inntrykk av hvor mye energi en kilowatt-time tilsvarer, kan vi tenke på det som omtrent den energimengden som brukes for å steke en frossenpizza, forteller Jacob Linder. 

Annonse