00:00 - 12. juni 2020

Ut av Byn

Den svenske rapperen Yasin krever at alle hører på hans egen fortelling. Med rette.

«Byn»: Yasin referer til hjemplassen sin, Rinkeby, en forstad til Stockholm som for mange kanskje er mest kjent som området Sylvi Listhaug besøkte i 2017. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Som så mange andre av de siste årenes toneangivende hiphopartister, startet Yasin (tidligere Yasin Byn) musikkarrieren på nettsteder som Youtube og Soundcloud. Hans første freestyles fikk hundretusenvis av lyttere uten hjelp fra noe plateselskap. Sammen med sin nære venn Jaffar Byn var de frontfigurer i Ghettosuperstars, et hiphopkollektiv som omfavnet raptalenter fra et større område utenfor Stockholm, artister som i dag dominerer svensk populærmusikk. De satte presedens for en utvikling vi ser mer og mer av også i Norge, at artistene dropper plateselskapene og selv sørger for oppgavene bransjen tradisjonelt har stått for: Samarbeid, markedsføring, distribusjon. Gitt guttenes tidlige tekster var dette ikke bare økonomisk fundert, men også politisk – enda en måte å gi en faen til institusjonene på (riktignok til glede for teknologiselskapene).

I byen. Yasin og Jaffars felles etternavn «Byn» referer til hjemplassen deres, Rinkeby, en forstad til Stockholm som for mange kanskje er mest kjent som området Sylvi Listhaug besøkte i 2017.

98.01.11 er oppfølgeren til Handen Under Mona Lisas Kjol (PT: 1) som kom rett før jul i fjor. I mellomtiden har Yasin sittet i fengsel, mistenkt for drap, men ble løslatt på grunn av manglende bevis for noen måneder siden. Det er også disse hendelsene de fleste musikkjournalister fokuserer på i sin omtale av Yasin (sist i Klassekampen i anledning forrige utgivelse). Dette til tross for at han har toppet den svenske hitlisten ved hver eneste utgivelse – ofte har han dominert hele topp 10 – og kan sies å ha grunnlagt moderne svensk gangsterrap sammen med partneren Jaffar Byn. Så sikker er han selv i sin posisjon at han allerede på albumets åpningsspor rapper om hvilke topplassinger det vil få: «Kolla topplistan, det bara jag just nu / Nummer ett, vi är demoner, om vi sitter i en bil, den är possessed».

Annonse