00:00 - 19. juni 2020

Outsider for alltid

Per Bergersen ble drept før han rakk å gi ut en eneste plate, men har inspirert alt fra Mayhem til Bare Egil Band. I hjembyen Røros lever musikken hans videre gjennom en ny generasjon musikere.

30 år siden: Per Bergersen ble skutt og drept av en kamerat 28. juni 1990. Like før han døde skal Bergersen ha fått tilbud om å spille inn demoer til Joachim Nielsens plateselskap, Veps (Vårt eget plateselskap). Det ble aldri noe av.

I sentrum av Røros ligger Røros kirke. Den enorme steinkatedralen fra 1784 er en av landets største, oppført i en tid da «Bergstaden» var søkkrik på grunn av sin gruvedrift. På en høyde bak kirken ligger gravplassen, med utsikt over hele byen. Blant radene med tradisjonelle gravstøtter, skiller den høye og tynne steinen til artisten Per Bergersen seg ut.

– Likevel tok det lang tid før jeg fant den, sier musiker Andreas Sandnes.

Han er født etter at Bergersen ble drept en junidag i 1990, for nøyaktig tretti år siden. Men i likhet med flere av byens yngre generasjon musikere, har han et nært forhold til musikken til artisten som Turboneger-gitarist Knut Schreiner har omtalt som «en Jokke fra Røros».

Annonse