10:25 - 22. juni 2020

- Ordet «ghurba» blir en måte å redde eget selvbilde på. Det blir godt å være utenfor.

Uttrykket «ghurba» gir en rikere forståelse av jihadistiske kvinners fremmedgjøring.

Anne Birgitta Nilsen har forsket på ord, bilder og tekster som hun har funnet på Facebook-profilene til 250 kvinner i Europa som støttet Den islamske staten (IS). Bildet er tatt i Al-Hol-leiren i Syria i 2019, der mange av de mistenkte IS-medlemmene ønsker å dra tilbake til hjemlandet sitt.  Foto: Alessio Mamo / redux / NTB scanpix

En fersk forskningsartikkel presenterer en ny, viktig ingrediens i jihadisters livsfølelse: ghurba. Ordet er arabisk, betyr «fremmedgjøring», og brukes ofte av personer som er langt unna hjemlandet sitt og opplever utenforskap og ensomhet.

– Jeg festet meg veldig raskt ved ordet, og har lett aktivt etter det siden jeg oppdaget det i utvalget mitt, sier Anne Birgitta Nilsen, professor ved Oslomet.

Hun har forsket på Facebook-profilene til 250 kvinner rundt om i Europa som mellom 2014 og 2017 uttrykte støtte til Den islamske staten (IS).

Annonse