11:20 - 17. juni 2020

– Oldefaren min var en slave da han ble født

Kan standup brukes til å tenke høyt om politivold og rasisme? Komiker Dave Chappelle har gjort et forsøk. 

Dave Cappelles siste forestilling, 8:46 - med en tittel som viser til hvor lenge George Floyd ble holdt nede av en politibetjent - ble filmet 6. juni, og er lagt ut på «Netflix Is A Joke», strømmetjenestens humorkanal på YouTube.  Foto: Ruba / Backgrid UK / NTB scanpix

I november 2016, noen dager etter at Donald Trump hadde vunnet det amerikanske presidentvalget, gjestet Dave Chappelle – en av verdens mest populære og respekterte komikere – humorprogrammet Saturday Night Live. Etter å ha trukket frem hvor få svarte amerikanere som opp gjennom er blitt invitert til Det Hvite Hus, fortalte Chappelle hvor stort det da føltes da han selv nylig var der i et selskap hos Michelle og Barack Obama, og kunne la blikket gli fra portrettene av tidligere presidenter til den store andelen svarte mennesker i rommet:

– Det gjorde meg håpefull, og stolt av å være amerikaner, og det gjorde meg veldig lykkelig over fremtidsutsiktene til landet vårt. Så i den ånden ønsker jeg Donald Trump lykke til – jeg kommer til å gi ham en sjanse, og vi, de som historisk har vært uten rettigheter, forlanger at han gjør det samme med oss.

Nye takter. Nesten fire år senere er det ingenting igjen av den lett distanserte, mildt underholdte og forsiktig advarende holdningen til at USA har valgt et «internettroll» til president. Chapelles siste forestilling, 8:46, ble lagt ut rett før helgen, og er et ambisiøst stykke standup der tittelen alene – en henvisning til de 8 minuttene og 46 sekundene George Floyd ble holdt nede av en politikonstabel – varsler en råere og mer personlig tilnærming.

Annonse