00:00 - 12. juni 2020

Nitti år i forkant

Jubilanten Kunstnernes Hus ser bakover – og fremover.

Kretsgang: Fadlabis store gulvmaleri inviterer til å lete etter referanser fra kunsten og resten av verden. Foto: Vegard Kleven / Kunstnernes Hus

Kunstnernes Hus, tegnet av Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og åpnet i 1930, er en av Oslos vakreste bygninger. Kommer noen til å si det samme om Nasjonalmuseets skiferkasse, eller Munchmuseets stabel av autovern, i 2110? Det er lov å tvile.

Husets nittiårsjubileum ville fortjent en feiring om det bare hadde vært åsted for Høstutstillingen, og et fint sted å sitte på terrassen og se inn i Slottsparken, men historien er mye rikere enn som så. Den tredelte markeringen er multimedial, men lykkelig analog: et nylaget gulvmaleri av Fadlabi, et filmprogram i husets kino, og en velprodusert bok med plakater og katalogforsider fra hele historien.

Plakathistorie. Kunstneren Bjørn-Kowalski Hansen har redigert boken Kunstnernes Hus. En grafisk historie. Den fungerer som en utstilling i seg selv, full av pirrende hint om det som en gang var. Plakater er jo gjerne intenst tidstypiske, nettopp fordi de ikke er laget for å vare.

Annonse