00:00 - 05. juni 2020

Nesten for godt produsert

En rystende historie om makt og misbruk.

Ubehagelig innsikt: Dokumentarserien om Jeffrey Epstein, som ble arrestert for misbruk av et stort antall svært unge jenter, er verdt å se. Stillbilde fra seriens tredje episode, av Chauntae Davies, en av Espteins ofre, og milliardæren selv. Foto: Netflix

Kortkritikk

Regi: Lisa Bryant

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Dokumentarserie i fire deler, Netflix

Har du ikke sett Netflix-dokumentaren om Jeffrey Epstein, mangemilliardæren som ble arrestert for misbruk av et stort antall svært unge jenter, men som tok livet sitt før saken kom opp, vet du likevel omtrent hvordan den ser ut. For dette er virkelighetskrimsaken som har alt: kyniske rikinger, voldelig misbruk, slu advokater, kjendiser som hjelper hverandre i skjulte nettverk – og som Netflix gir hele behandlingen man forventer: dramatisk musikk, gråtkvalte vendepunkter, og episodetitler som «Følg pengene».

Det er da også virkelig en rystende historie som fortelles. Omfanget både i antall, hvor unge jentene var, og ikke minst graden av reell organisert prostitusjon Epstein og hans kjæreste drev, med regelrett kjøp og salg av unge kvinner, er nesten ikke til å tro uansett hvor mange overskrifter man har lest om dette. Dybden, troverdigheten i, og vekten av det store antallet troverdige vitnemål, etterlater samlet ingen tvil om at dette faktisk har skjedd. På samfunnsnivå tegnes samtidig et ekstremt lite flatterende bilde av de rikeste i USA – som i stor grad var «kundekretsen» Epstein solgte kvinnene til (i flere tilfeller dreide det seg også om mindreårige). En av kvinnene som er intervjuet, jobbet for eksempel på Donald Trumps Mar-a-Lago, som ligger i samme «milliardærlandsby», Palm Beach, som Epstein bodde i.

Det hele er så nedrig og rystende at det er synd produsentene ikke har holdt mer igjen på virkemidlene; tidvis truer en barriere av overproduserte tv-floskler med å komme mellom seeren og historien. Men dette er Netflix, så annet er neppe å forvente. For de ubehagelige innsiktene den gir, er Jeffrey Epstein: Filthy Rich uansett verdt å se.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse