00:00 - 19. juni 2020

Klimaendringer i hjertet

Makoto Shinkais Weathering With You er en stor, glatt og tvers igjennom kommersiell animasjonsfilm om kjærlighet og klimaendringer.

Uimotståelig romantisk: Kjernekonflikten i Makoto Shinkais Weathering With You er individuell lykke versus heving av den globale vannstanden. Foto: Arthaus

Når man snakker om Makoto Shinkai, snakker man ofte også om Hayao Miyazaki. Shinkai er den første japanske animasjonsfilmskaperen siden Miyazaki hvis navn er blitt en salgbar merkevare på det vestlige kinomarkedet (man kan muligens hevde at Satoshi Kon hadde en lignende posisjon da han døde i 2010), og i 2016 danket hans Your Name ut Miyazakis Chihiro og heksene som tidenes mest innbringende helaftens anime.

De to filmskaperne deler en fascinasjon for møtet mellom japansk folketro og den moderne verden, men nærmer seg dette på hvert sitt vis. Der Miyazakis filmer er finmaskede eventyrverdener som er skapt fra bunnen av, er Shinkais fiksjonsuniverser flettet inn i japansk samtid og populærkultur, med åpenlys produktplassering og daterende listepop. Og der Miyazakis filmer er ettertenksomme og poetiske, forsøker Shinkai å overvelde publikum ved hjelp av den samlede kraften i det japanske populærkulturelle arsenalet. Det er ikke nødvendigvis elegant, men det er ofte effektivt.

Selger solskinn.Weathering With You er den andre av Shinkais filmer som får kinodistribusjon i Norge, og utspiller seg i et Japan der det regner kontinuerlig. 16 år gamle Hodaka har rømt hjemmefra til Tokyo, hvor han får jobb på et kontor som produserer artikler om overnaturlige fenomener for ukeblader. Mens han gjør research til en sak om kvinner som besitter evnen til å manipulere været, kommer han i kontakt med en slik «værmøy». Den foreldreløse Hina er et par år eldre enn Hodaka, og sammen med hennes lillebror Nagi starter de en bedrift som selger solskinn, og som etter hvert utvikler seg til en provisorisk familieenhet.

Annonse