10:37 - 29. juni 2020

– Jeg har spådd fotballens snarlige død siden 1990

Tomme tribuner truer med å gjøre fotball kjedelig. Ikke overraskende, ifølge Dag Solstad. Fotballen er ved et veiskille, mener irsk journalist.

Pandemisk påvirkning: Fotballens iboende kjedelighet blottstilles uten fans på kampene. Hva står igjen? Illustrasjon: Christian Belgaux, kildefoto: Katinka Hustad og Flickr

– Hjemmepublikummet har én oppgave, sier forfatter Dag Solstad om tilskuerne på et fotballstadion:

– Det er å vinne hjemmekampen.

Men hva nå, som fotballen spilles uten publikum? Etter et avbrudd på flere måneder som følge av koronaviruset, er de store fotballigaene i gang igjen i land som Tyskland, Spania og England. Men uten publikum på tribunene. I stedet dekkes seter av mer reklame. Ser man kampene på tv, er det stummende stille, med mindre man velger å legge på den falske publikumslyden som enkelte tv-kanaler reklamerer med. Selv om kommentatorer og eksperter prøver å dekke fotballen som om alt er normalt igjen, er en uro i ferd med å spre seg blant mange som ser på fotball: Flere av de tilskuertomme kampene har vært ulidelig kjedelige. Dette overrasker ikke Dag Solstad.

Annonse