00:00 - 05. juni 2020

Hvordan spanskesyken endret Hollywood

Også i 1918 måtte kinoer stenge og filmfolk forlate arbeidet på grunn av smittespredning. Kan det som skjedde den gang, fortelle oss noe om hvilken filmkultur som venter oss post-korona? 

Den gang da: Da spanskesyken spredde seg i USA, var det etter hvert ikke noe vits i å fortsette å lage filmer. Ikke bare på grunn av smittehensyn, men fordi det uansett ikke fantes åpne kinoer man kunne vise filmene i. Bildet er tatt i 1918. Foto: Mary Evans Pictures / NTB scanpix

– Det som oppsto i kjølvannet av spanskesyken, var en radikalt annerledes filmbransje, sier Hollywood-historiker William J. Mann.

Kinoene viser filmer igjen, kameraene ruller og krisepakkene ligger på bordet. Hvordan koronakrisen påvirker filmbransjen, finnes det en rekke teorier rundt – fra dommedagsprofetier til insisteringer på at krisetider bare styrker behovet for å samles foran et stort lerret.

Men kan det gi innsikt å kikke hundre år tilbake i tid, til forrige gang en pandemi la filmsett øde?

Annonse