17:30 - 10. juni 2020

Fengselstomten ville blitt Oslos fineste universitetscampus, skriver Gaute Brochmann.

Fengselstomten ville blitt Oslos fineste universitetscampus, skriver Gaute Brochmann.

En åpen park med bebyggelse viet undervisningsformål, strategisk plassert på Oslo øst? Det hadde latt seg høre.

Større enn St. Hanshaugen. Bare litt mindre enn Botanisk Hage. Dobbelt så stor som Nygaardsparken i Bergen. Og med godt over 100 mål lite bebygd areal i hjertet av indre by, er det nesten fristende å ta frem den største klisjeen i ordforrådet til den gjengse norske eiendomsmegler: Fengselstomten er indre bys udiskutable indrefilet.

I 2017 stengte den ene delen av fengselet, avdeling A, Botsfengselet fra 1851, dørene. Og i 2018 kom rapporten som konkluderte med at ikke bare avdeling B, Bayer’n fra 1934 var i elendig forfatning. Selve politihuset fra 1978 er også modent for en full makeover – eller flytting.

Der står saken nå. Statsbygg har fått i oppdrag fra Justisdepartementet å utrede alternativer for hvor politi og fengsel skal holde hus i hovedstadsområdet. Ingen vet hvor, men mye tyder på at det ikke blir på Grønland. Og mens ansatte og innsatte grubler på hva som blir ordensmaktens nye høyborg, er spørsmålet for oss andre hva i all verden vi skal bruke denne fantastiske tomten til.

Annonse