00:00 - 12. juni 2020

Et år med fem kjærester

Transistra er en intim og delikat dokumentar om overgangen fra barndom til voksenliv i Europas fattigste land.

Ung kjærlighet i fattigdom: Transnistra utspiller seg langs skogkledte elvebredder, men etter hvert blir fattigdommen påtrengende, og tenåringene må beslutte hva de skal gjøre med livene sine. Foto: Momento Film / Kunstnernes Hus

Det norske kinotilbudet er fortsatt sterkt preget av pandemi og samfunnsnedstengning, men landets cinemateker og alternative kinoer sørger likevel for at det blir vist filmer som det er verdt å forlate huset for. Én slik er Anna Eborns Transnistra, som denne uken har en håndfull visninger på Kunstnernes hus i Oslo, og som fortjener å bli vist og sett langt utenfor hovedstaden.

Transnistra følger en gruppe tenåringer i den moldovske utbryterrepublikken Transnistria gjennom et år der voksenverdenen gjør sitt ubønnhørlige inntog i livene deres. Filmen klassifiseres som dokumentar, men både ser ut og beveger seg som en spillefilm, med delikate 16mm-bilder som er rike på teksturer og stemninger, og hovedpersoner som spiller ut livene sine foran kamera uten snev av selvbevissthet. At det til syvende og sist ikke synes å spille noen hvorvidt det man ser på lerretet er fakta eller fiksjon, understreker hvor vellykket Eborns syntese av metoder og virkemidler er.

Psykologisk lavtrykk. Transnistra er en lummer film. Fra og med de første bildene av 17 år gamle Tanja og hennes kobbel av beilere som forlyster seg i og langs elven på den frodige landsbygda, hviler det et psykologisk lavtrykk over filmen. Tanja fotfølges av fem jevnaldrende gutter som alle enten er eller prøver å bli kjæresten hennes, og hun håndterer dem med en naturlig autoritet som holder sjalusien og de patriarkalske refleksene i sjakk. Det virker for godt til å være sant, og mens vi ser ungdommene tilbringe varme sommerdager med å bade, klatre, røyke og forhandle sine respektive posisjoner i gruppen, blir det gradvis klart at vi er vitne til de siste bittersøte månedene av en felles barndom.

Annonse