07:56 - 04. juni 2020

Blir den mektige Vøringsfossen ødelagt av en liten gangbro, spør Gaute Brochmann.

Blir den mektige Vøringsfossen ødelagt av en liten gangbro, spør Gaute Brochmann.

Ny bro: Vøringsfossen, Nasjonal turistveg, Hardangervidda. Arkitekt og illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk

Sist sommer ferierte jeg en uke ved Hardangerfjorden, noe som betyr at jeg kjørte forbi Vøringsfossen. Den er i sannhet et mektig syn, med snaue 200 meter fritt fall på sin vei fra Hardangervidda til sjøen. Det synes også mange andre veifarende, som sammen med oss hang faretruende langt over de gamle rekkverkene for å få en kikk ned i det gapende svelget under oss.

At folk våger livet for denne utsikten er gammel nytt. Allerede i 1891 åpnet Fossli hotell på toppen av Vøringsfossen, og en industri for britiske fotturister og cruiseskip fra kontinentet ble etablert. Det synes også i naturen, der et nettverk av godt opptråkkede stier går på kryss og tvers ut fra store parkeringsplasser med middels vakker service-bebyggelse.

1. september skal imidlertid et nytt anlegg stå klart ved Vøringsfossen, noe som blant annet innbefatter en ny gangbro over selve fossen. Dette blir ett av tolv nye Nasjonale Turistveg-prosjekter som åpner i 2020. Fra Jæren til Sognefjellet til Senja vil nye anlegg stå klare. Og med det nærmer vi oss slutten av den storsatsingen på kombinasjonen av arkitektur, natur og bilveier som Vegvesenets Turistveg-prosjekt utgjør.

Annonse