11:27 - 30. mai 2020

Vi trenger ikke vite hvem Silje er, skriver Ane Farsethås

Vi trenger ikke vite hvem Silje er, skriver Ane Farsethås.

NRK sitter på en av de største megafonene, og dermed farligste gapestokkene, i landet. Det er en makt som bør håndteres med omhu, skriver Ane Farsethås. Skjermdump: NRK

Denne uken har det stormet rundt NRKs journalistikk etter at statskanalen søndag publiserte artikkelen «Hvem er Silje?». Artikkelen er utformet som en søken etter en person som opererer under falsk identitet på Instagram og Tinder. Vedkommende utgir seg for å være en kjærlighetssøkende kvinne, men viser seg å være en mann i journalistens bekjentskapskrets. Denne «avsløringen» har, selv om mannen skal være anonymisert, ført til en intens jakt på mannens identitet i sosiale medier, hvor flere navngitte personer er blitt mistenkeliggjort. Saken har fått kritikk for svak anonymisering og for at vesentligheten ikke er stor nok til å forsvare et så kraftig fokus på én bestemt og dessverre litt for lite generisk person.

Det som alt er sagt om dette, av redaktører som Subjekts Danby Choi og Vinduets Maria Horvei, er både dekkende og riktig: Saken fremstår som et kroneksempel på nettopp gjennomsiktig og lite tillitvekkende anonymisering.

Men den er også et interessant eksempel på hvordan grensene for journalistisk metode utfordres og strekkes på flere måter enn én.

Annonse