12:45 - 20. mai 2020

Tror Kode kan reddes fra konkurs

Direktør Petter Snare er optimistisk etter krisesamtale med kulturminister Abid Raja.

Kode-direktør Petter Snare har bedt Kulturdepartementet om et spleiselag med Bergen kommune for å redde museene. Arkivfoto: Herman Ekendahl-Dreyer

– Kulturministeren fortalte at han har skjønt problemene våre, sier Petter Snare, direktør for Kode-museene. Bergens mest profilerte museer står på randen av konkurs. På grunn av nedstengingen av Norge ligger Kode an til å miste 30 millioner kroner i billettinntekter.

Nå har Snare snakket med kulturminister Abid Raja om krisen.

– Jeg er optimistisk. Han fortalte at han vil presentere en løsning 29. mai, sier Snare.

– Det virker som han tar rollen som kulturminister for hele Norge på alvor.

Allerede i juni kan «kassen være tom», skrev museet i en pressemelding som ble publisert i går. Senest i oktober kan Kode være konkurs – med mindre de får en krisepakke. Kode er Norges nest største kunstmuseum etter Nasjonalmuseet i Oslo, og består av fire kunstmuseer og tre komponisthjem. Men der Nasjonalmuseet får 790 millioner i statsstøtte årlig, får Kode bare 30 millioner.

– Det jeg har bedt departementet om, er et spleiselag med Bergen kommune. Vår egenkapital er negativ, og vi trenger å betale regninger, lønn og husleie på kort sikt. På lengre sikt må vi løse den vedvarende underfinansieringen av Kode. Den har vart i over 15 år, sier Snare.

Kode er også et museum som har krav om å tjene penger. Hvordan kan dere få til dette fremover?

– Museenes egeninntjeningskrav er noe Stortinget må ta fatt i når museumsmeldingen kommer i høst, sier Snare.

– Å lage en god utstilling er like dyr i Bergen som i London. Det å tro at norske museer skal være selvfinansierende, samtidig som vi har ambisjoner om å markere oss med utstillinger internasjonalt, er en utfordring. Hvis vi bare skal lage utstillinger som kun finansieres med billettinntekter, så blir ambisjonene lave, altså. Dette koster penger.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Samarbeid er langt fra noen garanti for stor kunst, men av og til kan det gå riktig fint.»
«On the Rocks er en litt blekere versjon av en typisk Sofia Coppola-film.»