12:32 - 16. mai 2020

Strid om Yahya Hassans ettermæle

Svenske Athena Farrokhzad og danske Martin Krasnik i ordkrig om fortolkning av Yahya Hassans liv og død.

Opprørt: Martin Krasnik, sjefredaktør i Weekendavisen, og nær venn av Yahya Hassan, mener svenske Athena Farrokhzads tekst om Hassan, som ble publisert i svenske Dagens Nyheter, er uverdig, og sammenligner Farrokhzad med imamen som talte i Hassans begravelse. Foto: Malene Anthony Nielsen / NTB scanpix

I et innlegg i Dagens Nyheter i forrige uke skriver den svenske poeten Athena Farrokhzad at den danske poeten Yahya Hassans død «kommer med en klarhet».

I teksten henvender Farrokhzad seg direkte til Hassan, som døde 29. april i år, og spør hvem som drepte ham: «Var det klassesamfunnet, var det den danske statsrasismen, var det patriarkatet? Var det Israels fordrivningspolitikk? […] Var det media?»

I sitt innlegg forteller Farrokhzad om den eneste gangen hun møtte Hassan, på en litteraturfestival. Hun skriver at hun spurte Hassan om han ville gå tur, og at Hassan sa han skulle komme tilbake til henne senere, noe han ikke gjorde. Farrokhzad skriver at hun «burde tatt deg [Hassan] under armen»: «Vi kunne ha vandret bort fra folkemassen, ut av det sirkuset som litteraturverden er. Vi kunde ha flyttet diskursens ordning, mot alle odds, mot andre breddegrader.»

Annonse