00:00 - 22. mai 2020

Sneglen i maskinen

Viaplays Maskineriet er en klassisk film noir-fortelling lagt til Sandefjord og Strömstad, og halt ut hinsides all fornuft.

En tidstypisk affære: Dramaserien «Maskineriet» har en rekke gode elementer, som skuespiller Emilia Roosmann (bildet), men ikke nok til å fylle en samlet spilletid på seks timer. Pressefoto: Anders Nicander / Nent Group

Olle Hultén våkner i en bil om bord på fergen fra Sandefjord til Strömstad. Han er iført ansiktsmaske og blodige klær, og på setet ved siden av ham ligger en veske med en pistol og store mengder kontanter. Han aner ikke hvordan han har endt opp der, men forstår at han er i fare. I kafeen får han vite at det er blitt begått et ran mot en verdisentral i Sandefjord og at en vekter er skutt og drept. Fergen snur og vender tilbake til kai. Politiet kommer om bord. Nettet snører seg sammen.

Gjenklang. Det er to ting som gjør at Maskineriet skiller seg ut i mengden av skandinaviske krimserier. Den ene er store mengder voldelig action. Den andre er hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner. Utover dette er den en relativt tidstypisk affære, med alt hva det innebærer av ujevne skuespillerprestasjoner, produksjons- og etterforskningssamarbeid over landegrensene, og et lydspor som viderefører det nordiske tv-dramaets rolle som gitarrockens siste tilfluktssted (Atomic Swings 1992-hit «Stone Me Into The Groove» brukes flere ganger). Visuelt starter det i et intenst filmatisk driv som så glir over i et mer tv-typisk skjærgårdsdramaformspråk når handlingen beveger seg til Strömstad.

I Sverige har Olle kone, barn og jobb i svigerfarens maskinutleiefirma, og etter å ha flyktet fra politiet vender han hjem i håp om å kunne fortsette sitt trygge A4-liv. Problemet er at selv om han – sannsynligvis – ikke har noe med ranet å gjøre, så finnes det enkelte ting han ønsker å holde skjult for familien og politiet. Mannen med rogalandsdialekten heter nemlig ikke egentlig Olle Hultén, og når politiet går ham nærmere etter i sømmene, oppdager de at dette bare er én av flere falske identiteter.

Annonse