00:00 - 08. mai 2020

Skisser fra Grini

Kunstneren Joachim Grøgaards tegninger gir et unikt innblikk i livet på Grini fangeleir under krigen. Nå blir de tilgjengelig digitalt, sammen med tusenvis av andre dokumenter og fotografier fra krigen.

To fanger ser utover åkeren på Grini. Bildet er merket «21/7» og «Jordbær». Foto: Riksarkivet, privatarkiv 1773, Joachim Grøgaard

– Det er bevart så godt som null fotografier fra Grini under krigen. Det finnes bilder fra perioden rett før frigjøringen, men bortsett fra det finnes det meg bekjent ingenting. Det man har er beskrivelser i form av tekst og tegninger. Dermed blir denne type dokumentasjon helt unik, sier Øyvind Ødegaard.

Han er historiker og seniorrådgiver i Arkivverket, som i dag tilgjengeliggjør tusenvis av dokumenter og fotografier fra andre verdenskrig i anledning 75-årsdagen for frigjøringen 8. mai 1945. I tillegg til kunstneren Joachim Grøgaards skisse- og dagbøker fra Grini fangeleir er det på digitalarkivet.no publisert tidligere usett materiale som tar for seg de alliertes planer for frigjøringen av Norge, dokumenter som viser den sivile maktovertagelsen, og fotografier som viser jubelscener i maidagene 1945.

Det offentliggjøres også et arkiv etter krigens «tapere»: De nesten 340 000 tyske soldatene som måtte vente i opptil to år før de fikk reise hjem til Tyskland. I mellomtiden ble noen av dem brukt til minerydding på Vestlandet, der flere omkom.

Annonse